22 april 2020
Sverige ligger redan i framkant när det gäller god djuromsorg och svenskt kött har upp till 60 procent lägre klimatutsläpp än genomsnittet i världen.
Men bra kan bli bättre. Därför har Scan tillsammans med Anders Gunnarssons gård, Halla Gård, gjort stora gemensamma investeringar för att tillsammans lära sig mer om hur man kan få kött med ett ännu lägre klimatavtryck. Nu finns resultatet i dagligvaruhandeln.
– Jag är jätteglad och stolt över det här. Både för att grisarna har det väldigt bra och för att vi hittat ett sätt att minska klimatpåverkan samtidigt som miljöfördelarna ökar, säger Anders Gunnarsson.
På hans gård är djuromsorgen i fokus. Stallarna är utformade för att främja grisens naturliga beteende, grisarna har stort utrymme och kan själva välja när de vill vara inne eller ute. Grisarna äter proteinrikt foder av åkerböna och lupin som i huvudsak har odlats på den egna gården. Gödsel från grisarna driver en biogasanläggning och blir till näring på gårdens åkrar.
Allt detta minskar gårdens klimatpåverkan och ökar miljöfördelarna, inte minst i form av ökad biologisk mångfald, lägre vattenanvändning och minskad övergödning.
– Samarbetet med Halla Gård har varit intensivt och oerhört givande, säger Magnus Lindholm, operativ chef på Scan, och förklarar att Halla Gård är en av flera pilotgårdar i satsningen ”Gårdsinitiativet”.
Redan nu har ytterligare 14 gårdar anslutit; målet är att över 800 gårdar ska vara del av initiativet innan år 2030.
– Det långsiktiga målet är att vår produktionskedja, från gård till gaffel, ska binda mer klimatgaser än vad vi släpper ut, säger Magnus Lindholm.
Till en början kommer fläskkotlett, karré, fläsk- och fläskytterfilé, revben och spareribs från Halla Gård att finnas i dagligvaruhandeln i Stockholm, Malmö, Göteborg och Skaraborgs län. Priset för produkterna kommer att ligga strax över priserna för konventionellt svenskt griskött.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.