Försäljningsboomen – Oatly kämpar för att klara efterfrågan

Det är brist på Oatlys havredrycker i många butiker runt om i landet, särskilt gäller det produkter som Ikaffe och Deluxe. Orsak? En kraftigt ökad efterfrågan i kombination med att uppstarten av den nya produktionsanläggningen i Holland dragit ut på tiden.

Att havredryck är populärt märks tydligt på Oatlys försäljningssiffror.

– Vi har legat på en stadig tillväxt på runt 60 procent i flera år men det här året har vi ökat med 100 procent, säger Jonas Persson-Follin, nordisk affärschef på Oatly.

Utmaningen är helt enkelt att få produktionen att matcha efterfrågan. Och eftersom kapaciteten i fabriken i Landskrona inte räcker till för att förse hela Europa med Oatlys produkter har man byggt en helt ny fabrik i Holland.

– Det är alltså inte själva havreråvaran som är problemet utan produktionen. Vi har helt enkelt inte fått igång den nya fabriken fullt ut än. Vi jobbar på det och vår förhoppning är att produktionen i full gång igen om några veckor.

Att butiker som få påfyllning snabbt får hyllorna tömde tror han beror på att kunderna gärna hamstrar.

– Har favoritdrycken varit slut länge är det ju inte konstigt om man köper på sig fem, sex stycken paket när de väl finns i butiken, säger Jonas Persson-Follin.

Vad har ni fått för reaktioner från konsumenterna?

– Vi har väldigt trogna och bra kunder som vi kommunicerar mycket med via sociala medier. De förstår problemet och stöttar oss verkligen. Och problemet är ju som sagt snart löst.

AGNETA RENMARK

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.