Förändrade köpvanor får ekogårdar att byta spår

När matpriserna ökar väljer allt fler bort ekologiskt i butiken, något som slår hårt mot det ekologiska lantbruket – och får många gårdar att ställa om till konventionell produktion.

Enligt statistik från branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel sjönk andelen ekologisk försäljning med 6,3 procent under förra året. Det är en minskning som pågått i flera år och som tros bli ännu kraftigare nu när allt fler konsumenter har allt mindre pengar i plånboken.

Den minskade efterfrågan märks hos primärproducenterna, något som uppmärksammas i en artikel i DN.

För tre år sedan började andelen ekologiskt odlad jordbruksmark minska för första gången sedan 2012, enligt Jordbruksverkets statistik, en utveckling som därefter har fortsatt. 2021 var drygt 20 procent av den totala jordbruksmarken ekologisk eller under omställning att bli det. Det innebär att regeringsmålet där 30 procent av svensk jordbruksmark ska vara ekologisk till år 2030 ligger allt längre bort.

Högestad & Christinehof, Skånes största skogs- och lantbruksverksamhet, är bara en av många gårdar som beslutat sig för att ställa om från ekologiska produktion till konventionell. Det är ett beslut som helt och hållet grundar sig i ekonomin, enligt driftchefen Anna Danielsson.
– Vi räknade på det och gjorde en noggrann kalkyl. Det olönsamma i den ekologiska produktionen låg framför allt i växtodlingen, säger hon till DN, och förklarar att det inte minst handlar om att ekologiska skördar blir mindre jämfört med  konventionella.

Hur mycket mindre de ekologiska skördarna kan bli skiljer sig mellan olika grödor. Detta enligt Johanna Spångberg, forskare och föreståndare vid Epok – ekologisk produktion och konsumtion på Sveriges lantbruksuniversitet. Ekologiska spannmålsskördar i Sverige kan till exempel ge endast 55 procent av en konventionell skörd. För ärtor är skillnaden mindre, där blir en ekologisk skörd cirka 70 procent av en konventionell.
– De mindre skördarna är ett stort problem för ekologisk produktion men man måste titta på andra aspekter än bara produktionen. Vi har jordar som utarmas. Om vi förstör jordarna och minskar den biologiska mångfalden så är det också ett problem, säger Johanna Spångberg till DN.

Enligt Jordbruksverkets statistik var 20 procent av den totala jordbruksmarken ekologisk under 2021. När det kommer till djurhållning skiljer sig andelen ekologiskt hållna djur mycket mellan olika arter. 2021 var 23 procent av nötkreaturen, 19 procent av mjölkkorna, 20 procent av fåren och 18 procent av hönsen ekologiskt hållna. Andelen ekologiskt hållna grisar och slaktkycklingar är låg, tre respektive en procent.

Jordbruksverkets statistik för 2022 än inte klar än, men enligt föreningen Ekologiska Lantbrukarna minskade den ekologiska åkerarealen med omkring 15 000 hektar, motsvarande 150 normalstora gårdar, under förra året. Minskningen är inte unik för odling utan gäller även för kött- och mjölkproduktion.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.