Food Tech 2020: Här är företagen som gör upp om segern

Tallrikar av gröna löv, protein från restavfall och pruttfritt kofoder av alger. Det är några av de idéer som har chans att ta hem segern i den stora pitchtävlingen under Food Tech 2020 i Örebro.

Nu är det klart vilka startupföretag som får pitcha sina idéer för både jury och publik under Food Tech 2020 – ett event som arrangeras av Alfred Nobel Science Park och Dagens Industri 12 mars i Örebro.

– När man ser de tidigare bolag som har pitchat på Food Tech så har det på ett positivt sätt påverkat utvecklingen av bolaget. Man har fått tillgång till kompetens, kapital eller en stor och stabil kund som möjliggjort expansion, export eller annat, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park.

Här är de sju finalisterna:

  • Snömoln i Norden AB. Bolaget har skapat en gemensam plattform mellan producenter, grossister och restauranger. Genom att kunna följa en produkt från produktion till konsumtion kan man arbeta aktivt med att minska matsvinnet.
  • BoMill AB. Det enda företag i världen som sorterar spannmål på dess inre kvalitet, till exempel vad gäller proteiner eller toxiner. Med hjälp av företagets teknologi kan man minska svinn av spannmål tidigt och också mer effektivt använda råvaran för dess slutliga syfte.
  • Leafymade. Som ett alternativ till plast, introducerar bolaget möjligheten att äta mat på löv. Deras tallrikar är gjorda av enbart gröna löv, som lätt går att återvinna.
  • Mycorena AB. Bolaget har tagit fram Promyc, ett nytt hållbart och högkvalitativt protein avsett att ersätta både animaliskt- och växtbaserat protein. Proteinet framställs genom en teknologi som omvandlar livsmedelsindustrins restprodukter och sidoströmmar.
  • Mashie FoodTech Solutions. Företaget har utvecklat appen Patientplattan, ett hjälpmedel för sjukhus där patienten själv beställer den mat som önskas. Bilder i appen stimulerar aptiten och skapar delaktighet i måltiden, samtidigt som data kan fungera som underlag för uppföljning av energiintag.
  • Drupps. Bolaget utvecklar och säljer teknik och system för effektiv produktion av dricksvatten från atmosfären.
  • Volta Greentech AB. Företaget odlar rödalger, som ska användas som fodertillskott till kor. Rödalgen Asparagopsis innehåller bromoform, som minskar metanbildningen i kons magar. Forskare har sett att kor som äter bromoform kan släppa ut så mycket som 80 procent mindre metan.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.