FN sammankallar till toppmöte om hållbara livsmedelssystem

I september 2021 bjuder FN in till toppmöte om livsmedelsförsörjningen. Avsikten är att lansera nya, djärva åtgärder till förändringar i hur världen producerar och konsumerar mat för en mer hållbar utveckling.

Livsmedelssystemets betydelse för möjligheterna att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 har allt mer kommit i fokus. Därför har FN:s generalsekreterare António Guterres nu tagit initiativ till Food System Summit (FSS), som är planerat att äga rum i september 2021 i samband med FNs generalförsamling.

Toppmötet ska lansera nya genomgripande åtgärder för att nå framsteg på alla 17 målområden för hållbar utveckling, varav flera är helt beroende av hälsosammare, mer hållbara och rättvisa livsmedelssystem.

På regeringens webbplats finns information om hur Sverige avser att delta och bidra i arbetet. Landsbygdsminister Jennie Nilsson ansvar för livsmedelsfrågorna i regeringen.

– Livsmedelssystemen globalt behöver förändras för att bidra till att uppnå målen i Agenda 2030. Toppmötet är ett steg på vägen och vi hoppas att det ska mynna ut i konkreta åtgärder för verklig förändring, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson och fortsätter:

– Vi vill se att processen och mötet anammar ett brett och livscykelbaserat synsätt på livsmedelssystemen där de tre dimensionerna av hållbarhet är centrala och där ingen ska lämnas utanför.

Regeringen vill att arbetet för en omställning till globalt hållbara livsmedelssystem fortsätter ännu mer aktivt och konkret efter toppmötet och att en uppföljningsmekanism etableras med bland annat  konkreta åtgärder som mäts och följs upp.

För att uppnå dessa mål ska regeringen bland annat bidra till en bred och inkluderande process inför, under och efter FSS, där representanter från civilsamhället, näringslivet, akademin, myndigheter, med flera är inkluderade. Barn och ungas perspektiv ska särskilt beaktas liksom socioekonomiska faktorer.

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.