20 maj 2022
Överfiske och otillräcklig kontroll fortsätter att vara problem när det gäller fisk och skaldjur. Det syns i WWF:s årliga konsumentguide Fiskguiden som listar vilka fiskar och skaldjur som är hållbara att äta eller inte.
– Vi ser både mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår. Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs en bättre och mer effektiv kontroll, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind.
Några av de positiva nyheterna är att flera sötvattensfiskar får grönt ljus. Det handlar bland annat om regnbåge odlad i svenska vatten, röding som odlas i dammar i Europa samt siklöja fiskad i Vättern.
Grönt ljus får också odlade blåmusslor från Tyskland liksom odlade blåmusslor från svenska och danska vatten som sedan tidigare har grönt ljus.
Torsken har däremot ett fortsatt tufft läge. Bestånden i Östersjön och Nordostatlanten har rött ljus medan torsken i Barents hav ligger på gult. Handlinefångad torsk fiskad utanför Färöarna hamnar på gult ljus. Detta innebär att det inte finns någon torsk på grönt ljus i år.
Fortsatt rött ljus råder även för ål, amerikansk hummer och sötvattenskräftor odlade i Kina. Också nordhavsräkan har rött ljus i både svenska, danska och norska vatten på grund av problem med bifångster och bristande kontroll.
– Vi behöver få en ökad spårbarhet från hav till tallrik. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att välja bort arter med rött ljus och öka andelen sjömat med grönt ljus, säger Inger Melander, WWF:s expert på fiske och marknad.
– Vilken fisk och skaldjur vi äter idag avgör hur haven och fisken mår i framtiden.
En viktigt ändring är att certifieringar som MSC, ASC och KRAV inte automatiskt får grönt ljus utan läggs separat utanför trafikljusen.
WWF rekommenderar i första hand att följa Fiskguidens råd med arter på grönt ljus – och i andra hand välja certifierade fiskprodukter.
Fiskguiden fyller 20 år i år och har enligt WWF bidragit till att förändra marknaden för fiskinköp i mer hållbar riktning. Den ger inte bara råd till allmänheten utan påverkar importörer, leverantörer, restauranger och offentlig upphandling.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.