Finalist till Impact Maker Award: Ger järnet för att revolutionera branschen

Ironic Biotech har utvecklat ett veganskt järntillskott med hög biotillgänglighet, som kan användas för att berika livsmedel. Nu är startupen finalist i Impact Maker Award 2024.

För fjärde året i rad arrangerar Livsmedel i fokus Impact Maker Award. Syftet är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelsbranschen för att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska upptäcka samarbetspotentialen.
En av årets tre finalister är Ironic Biotech, som har utvecklat en teknologi som erbjuder en för kroppen optimal form av järn. En produkt utan smak eller bismak – och med lika hög biotillgänglighet som i kött.
Innovationen baseras på forskning vid Lunds universitet av bolagets grundare och vd Nélida Leiva Eriksson, som i över 15 år har forskat om järnproteiner och genmodifiering av mikroorganismer för fermentering.
– Allt började med att jag själv fick järnbrist och blev frustrerad över att det inte fanns någon berikning som faktiskt fungerar, säger hon till Livsmedel i fokus.
Järnbrist är en utbredd folkhälsoutmaning som drabbar nästan två miljarder människor, enligt WHO. Värst drabbade är kvinnor och barn.
Att järnberika livsmedel är dock problematiskt, både på grund av smak och biverkningar. De järntillskott som finns på marknaden består av oorganiskt järn, där bara så lite som 3-5 procent kan tas upp av kroppen.
Ironic Biotechs patentsökta teknologi är framtagen för att lösa det problemet. Järnet produceras genom mikrobiell fermentering av vegetabiliska substrat. Resultatet är en järnprodukt som kan användas som ingredienser i allt från drycker till köttanaloger och kosttillskott. Den är smaklös och absorberas lättare i kroppen, vilket minskar risken för biverkningar.
Vad skulle det betyda att vinna Impact Maker Award?
– Det skulle vara en fantastisk motivation för både mig och mitt team. Men den största vinsten är att det skulle öka medvetenheten kring järnbrist. Vi vill förändra hela industrin kring berikning och supplementering. Järn är den första mineralen vi arbetar med men den här tekniken kan användas på alla typer av mineraler och spårämnen i framtiden, säger Nélida Leiva Eriksson och fortsätter:
– Vi märker redan att intresset är stort från såväl livsmedel- och berikningsindustrin som investerare, och vi samarbetar redan med ett par stora livsmedelsaktörer. Det är viktigt att vi alla hjälps åt och samarbetar i den här transformationen – för konsumenternas skull.
Kommer du till Livsmedelsdagarna i Tylösand i september?
– Ja absolut, det blir spännande! Vi känner oss ärade att vara med i den här fantastiska gruppen av finalister.

Samtliga finalister till Impact Maker Award 2024 presenteras på Livsmedel i fokus i form av personliga intervjuer, detta är den tredje i ordningen. Läs mer om tävlingen HÄR!

Dela

Fler nyheter i Forskning och Människor och Mötesplatser

Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet

För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.