Finalist till Impact Maker Award: De ska fixa mineralskiftet

Hidden in Grains vill att spannmål ska få en bärande roll som källa till mineraler. Nu är startupen finalist i Impact Maker Award 2024.
– Det här visar att branschen tycker att vi är på rätt spår, säger vd David Fredlund.

För fjärde året i rad arrangerar Livsmedel i fokus Impact Maker Award. Syftet är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelsbranschen för att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska upptäcka samarbetspotentialen.
En av årets tre finalister är Hidden in Grains, som har utvecklat en metod som ökar biotillgängligheten av mineraler och andra näringsämnen i fullkornsprodukter. Resultatet innebär att vanliga produkter som mjöl, välling, gröt, pasta, bröd och pannkakor kan ge ett rejält tillskott av bland annat järn och zink – helt utan berikning.
Det handlar om en hydro­termisk process som aktiverar enzymet fytas i spannmålskärnan med hjälp av värme och vatten. Detta leder till en näst intill total nedbrytning av fytinsyran, som annars binder till många mineraler och därmed påverkar upptaget av dem i kroppen.
– Om vi ska kunna leva och må bra på en kost med allt mindre kött så måste vi öka biotillgängligheten på mikronäringsämnen. Vi har ingen proteinbrist här i Sverige i dag, däremot en utbredd mineralbrist. Inte minst bland unga kvinnor och dem som äter mycket vegetariskt, säger David Fredlund, vd på Hidden in Grains som grundats av Kerstin Fredlund och Annette Almgren.
Vad innebär det för er att vara i final i Impact Maker Award?
– Det är ett viktigt erkännande för att vi når ut med vad vi gör. Det är även en bekräftelse på att branschen tycker att det är viktigt, att vi är på rätt spår, säger David Fredlund.
Vad skulle det betyda att vinna priset?
– Att vi skulle få ett ännu större genomslag. Det är det viktigaste men även att vinna 100 000 kronor skulle fantastiskt. När man jobbar i projekt är pengarna alltid öronmärkta. Att få in villkorslösa pengar innebär att vi kan utveckla själva företaget och affärsmodellen.
Vad vill du säga till svensk livsmedelsindustri?
– Vi måste utgå från människans fysiologiska behov och vad hon behöver för att leva ett friskt liv när vi skapar nya produkter. Det är lätt att gå vilse i teknik och optimeringar, alla ser bara till den delen av kedjan där man själv befinner sig. Bönderna optimerar för stor skörd, industrin optimerar sina processer men sätter sällan hälsan främst. Samtidigt är det ju slutkonsumenten vi måste utgå från. Vi kan inte fortsätta att ta bort 80-90 procent av alla mikronäringsämnen från frö till färdig produkt, det har vi inte råd med. Vi måste alla bli bättre på att ta vara på de resurser vi har.

Samtliga finalister till Impact Maker Award 2024 presenteras i form av personliga intervjuer, detta är den första i ordningen. Vem som vinner avgörs i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand, 11-13 september.
Läs mer om tävlingen HÄR!

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Människor och Växtbaserat

Mylla tar hem Livsmedelspriset 2024: ”Sjukt kul”

Mylla vill revolutionera det svenska livsmedelssystemet genom att kapa mellanhänder och ge småskaliga matproducenter vettigt betalt. Nu vinner uppstickaren årets upplaga av Livsmedelspriset, ett av branschens finaste priser som delas ut att Livsmedel i fokus – för 60:e året i rad.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.