28 november 2024
Syftet med utlysningen ”Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet”, där Formas forskarråd nu fattat beslut, har varit att främja forskning som både är av högsta vetenskapliga kvalitet och möter livsmedelssektorns och samhällets behov av ny kunskap och innovativa lösningar. Detta för att stärka omställningen för svensk livsmedelsproduktion.
Med hjälp av så kallade centrumbildningar kan större team av forskare, näringslivsaktörer och offentliga organisationer samlas och gemensamt ta sig an en eller flera utmaningar. Och fem nya tvärvetenskapliga centrumbildningar får nu dela på 300 miljoner kronor för att under fyra år genomföra sina satsningar.
– Att rusta upp livsmedelsberedskapen är en nationell angelägenhet som kräver en historisk satsning som kan förse livsmedelssektorn och samhället med nödvändiga kunskaper. Genom de nya projekten skapar vi möjlighet för större och längre partnerskap, nytänkande och praktiknära kunskaper, säger Alexandre Dubois, forskningssekreterare på Formas, i ett pressmeddelande.
Intresset för utlysningen har varit stort och brett. Fler än 100 aktörer från näringslivet och fler än 40 från offentlig sektor har gått samman med Sveriges främsta livsmedelsforskare. De centrum som nu bildas har inriktning på en fossilfri svensk livsmedelskedja, förbättrad resiliens genom måltidsperspektiv, en cirkulär försörjningsmodell utan avfall, ökad svensk konkurrenskraft och hur vi kan upptäcka och hantera hot mot livsmedelsförsörjningen.
2020 finansierade Formas fyra centrum i en första utlysning. Tre av dessa har efter en internationell expertutvärdering nyligen fått fortsatt finansiering för ytterligare fyra år.
– Jag är nöjd att Formas ytterligare stärker stödet till utvecklingen av Sveriges livsmedelssystem och beredskap. De nya centrum som byggs upp möjliggör en nära samverkan mellan akademi och andra samhällsaktörer, vilket stärker forsknings- och innovationssystemet inom detta strategiskt viktiga område, säger Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas.
Här är de fem aktuella centrumutbildningarna:
* AgroDrive – omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem
* FORCE – Center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft
* Kunskapscenter för livsmedelsberedskap: att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet
* PLATE – svenskt forskningscentrum för resilienta måltider
* PLENTY – ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning
Totalt fördelas 300 miljoner kronor i utlysningen som genomförts inom det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Programmet startade 2017 och ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för Sveriges nationella livsmedelsstrategi.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan
Här är Myllas försäljningslyft – i spåren av ”köpbojkotten”
Förra veckans omtalade matbojkott mot de stora dagligvarukedjorna gjorde att plattformsföretaget Mylla ökade sin omsättning rejält.
– Det är i sammanhanget ganska blygsamma nivåer men för oss ger det stor effekt, säger grundaren Jens Thulin till Livsmedel i fokus.
27 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.