Marknaden för havredrycker dippar – Fazer vill renodla produktionen

Fazer överväger flytta hela havreproduktionen till Tingsryd medan fabriken i finska Koria i sin tur kan bli ett nav fokuserat på produktion av havregurter. Orsaken är att marknaden för växtbaserade produkter tappar och att konkurrenskraften behöver säkras.

Marknaden för växtbaserade produkter har avtagit, skriver Fazer i ett pressmeddelande. De förändrade marknadsförhållandena har satt hög press på alla tillverkare att söka effektivitetsförbättringar för att säkra konkurrenskraften.
För att möta nedgången överväger nu Fazer att dela upp sin produktion på två fabriker, där havre- och växtbaserade drycker ska förläggas i Tingsryd medan havregurt ska ha sitt nav i Koria, i Finland.
– Våra två fabriker har olika profiler. I Koria har vi expertis och erfarenhet för att producera havrebaserade gurter, medan vi i Tingsryd har årtionden av erfarenhet och mycket effektiva processer för att producera havredrycker av hög kvalitet i stora skalor. Vi hoppas på att växa vårt varumärke Fazer Aito internationellt och är väl positionerade i Tingsryd för att använda nordisk havre och spannmål, samtidigt som vi har expertis i Koria för att göra detsamma inom gurter, säger Krister Zackari, vd för Fazer Lifestyle Foods.
Innan det slutgiltiga beslutet fattas måste det föras fackliga förhandlingar. I Finland kan upp till 93 personer kan bli uppsagda medan Tingsryd inte ska vara berörda av några uppsägningar, enligt pressmeddelandet.
Förändringen av produktionen är tänkt att genomföras under 2024.

Att havremarknaden är gungning visar även det faktum att Valios bolag Oddlygood nyligen köpte varumärket Planti av Kavli för att förstärka sin marknadsposition.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

NordArom har vuxit ur kostymen – växlar upp med ny fabrik

Livsmedelsföretaget NordArom växer och bygger en sprillans ny produktionsanläggning i Norrköping för att öka volymerna och optimera sina flöden.
– Det är med skräckblandad förtjusning som vi gör den här satsningen, säger vd Johan Eriksson till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.