Fazer investerar 320 miljoner kronor i hållbar havre

Fazer investerar 320 miljoner kronor i sin kvarnverksamhet för att fördubbla kapaciteten till år 2021. – Havre är ett superlivsmedel, säger Mats Liedholm, vd för Fazer Sverige, till Livsmedel i fokus.

Investeringen på 320 miljoner kronor kommer att delas lika mellan Fazer Kvarn i Lidköping och i finska Lahti. Ett helt nytt kvarntorn byggs vid respektive kvarn, en utbyggnad som fördubblar kvarnarnas nuvarande havrekapacitet.

När tillbyggnaderna är klara kommer Fazer att vara nummer ett inom havre i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa.  

– Havre är verkligen i fokus, både som råvara och i förädlad form, och vi har stora tillväxtambitioner inom området, säger Mats Liedholm.

Investeringen är ett led i Fazers tillväxtstrategi som fokuserar på innovation och hållbara lösningar. Därför fortsätter forskningsarbetet inom havre och havrebaserade ingredienser. Fazers mål är att främja innovation över produktkategorigränser, och i nära samarbete med universitet, forskningsnätverk och start-ups, bygga vidare på nuvarande styrkor inom forskning, utveckling och innovation. 

– Vi ska bland annat satsa på egen produktutveckling och räknar med att presentera de första resultaten redan under våren 2020.

Under dagens presskonferens, som ägde rum på plats i Lidköping, berättade Mats Liedholm även om arbetet efter den ganska omfattande brand som bröt ut för två månader sedan, och som började i en mikrovågstork som blev överhettad. Elden och det efterföljande släckningsarbete slog ut en av kvarnarna och även den del av byggnaden där packningen av konsumentprodukter sker.

– Vi har varit tvungna att gå ned i produktion och har haft problem med att få ut vissa havreprodukter. Sedan ett par veckor tillbaka har vi åter produktion i våra förpackningslinjer, dock inte i kvarnen där det brann. I månadsskiftet februari/mars räknar vi med att hela sortimentet ska vara på plats ute i handeln igen.

Vet ni hur mycket det här har kostat?

– Ja, men det är något vi väljer att hålla för oss själva. Vi är väl försäkrade och har haft ett bra samarbete med vårt försäkringsbolag, säger Mats Liedholm.

Vad har ni lärt er?

– Vikten av fokus och närvaro – men att saker ändå kan gå fel. När vi nu ersätter en del av maskinerna är vi noga med att hitta säkra alternativ för att minska risken att något liknande händer igen.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.