Falsk honung hotar svensk livsmedelsförsörjning

Den första skörden av svensk primörhonung pågår just nu hos svenska biodlare. Samtidigt är många oroliga över att inte klara trycket från billig import och förfalskade produkter – och efterlyser stöd från både handel och konsumenter.

Mycket av den honung som importeras till EU misstänks komma från andra källor än bikupan. Hela 46 procent bedöms vara falsk, enligt en undersökning från EU:s anti-bedrägeribyrå som gjort 320 kontroller.
– Extremfallet är en syntetisk produkt som är helt tillverkad av sirap och essenser som gör att den smakar och ser ut som honung. Det är noll procent honung. Kina är extremt stora inom detta, säger Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, till tidningen.
Detta gör även att priset på den svenska honungen sjunker, samtidigt som bara hälften av den honung som konsumeras är svensk – något som i förlängningen är ett hot mot den svenska livsmedelsproduktionen.
Enligt intresseföreningen Svenska Bin har svenska biodlare svårt att få ut sin honung till livsmedelsbutikerna samtidigt som bristen på kunskap gör att lågprisprodukter får allt större plats i hyllan.
Men butiken Rot på NK är en av få butiker som enbart säljer svensk honung. Och under nästa vecka finns det chans att smaka primörhonungen och jämföra de olika slungningarna från fem olika producenter och att lära sig mer om äkta honung. Provningen hålls av Svenska Bin i samarbete med Biodlingsföretagarna, och leds av matkreatören och sommelieren Malin Landqvist.

Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Enligt biodlarna själva är den lika magisk och unik som färskpotatisen, sparrisen och jordgubbarna.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.