5 februari 2020
Marknaden för växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter har vuxit med nästan 16 procent per år de senaste tre åren I Sverige omsätter det vegetariska segmentet knappt en miljard kronor och globalt bedöms marknaden omsätta åtminstone 5 miljarder dollar.
I dagsläget är andelen svenska råvaror väldigt liten i de växtbaserade proteinprodukter som finns på marknaden, i stället dominerar importerad soja. Samtidigt visar den nya rapporten att det finns ett stort intresse för produkter med svensk råvara – förutsatt att priset och kvaliteten är det rätta.
En lantbrukare som ser möjligheter i att möta efterfrågan är växtodlaren Fredrik Andersson på Sävgården utanför Arboga, som under förra året testade provodlingar med bland annat sötlupiner och linser. Problemet är att den resterande livsmedelskedjan är lite för outvecklad för att möta efterfrågan från konsumenterna:
– Det är en marknad som måste byggas upp. Vi behöver ha en industri som fungerar i resterande led, där är vi inte än, säger Fredrik Andersson.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.