5 november 2024
I våras valde City Gross, Willys och Hemköp att plocka bort flera av kaffevarumärket Zoegás produkter från butikshyllorna på grund av omotiverade prishöjningar. Den mediala rapporteringen fick Konkurrensverket att starta en utredning för att ta reda på om Dagabs agerande stred mot lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder.
Att plocka bort varor – så kallade avlistningar – eller minska inköp kan vara en form av kommersiell repressalie, vilket är förbjudet enligt UTP-lagstiftningen.
Ett halvt år efter att utredningen inleddes är Konkurrensverkets genomlysning av priskonflikten mellan grossisten och leverantören Nestlé nu klar. Myndigheten slår fast att Dagab inte har använt sig av en otillbörlig handelsmetod gentemot Nestlé i strid med förbudet mot kommersiella repressalier. Detta eftersom man fortsatte att köpa in och sälja de aktuella produkterna fram till och med revideringsfönstret i kaffesortimentet.
Agerandet präglades inte av hot eller repressalier från Dagabs sida utan valet att inte köpa in produkterna efter den aviserade prisrevideringen kan betraktas som ett kommersiellt ställningstagande i en affärsrelation, enligt myndighetens beslut.
Tidigare i höstas kom ett liknande besked från Konkurrensverket efter att myndigheten granskat Coop Sveriges beslut om att inte ta in vissa produkter från konfektyrbolaget Cloettas sortiment under en period i våras. Inte heller i detta fall bedömdes dagligvaruaktörens agerande strida mot UTP-lagen.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Värdekedjan
Bageribranschens replik: ”Brödsvinn kräver gemensamt ansvar”
Brödsvinnet behöver minska – men det kräver att vi utgår från trovärdiga data. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer riktar nu kritik mot Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) nya rapport, och välkomnar samtidigt ett mer konstruktivt samarbete mellan forskning och bransch.
3 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.