18 december 2020
I oktober 2021 kommer den allra första FN-konferensen om mat att äga rum. Gunhild Stordalen, ordförande för EAT, ska leda arbetet som kommer att inrikta in sig på att skapa efterfrågan för hälsosam och hållbar mat samt minska matsvinnet.
FN har utsett EAT till en av fem ledande internationella organisationer som ska gå i spetsen för etablering av en plattform för förändringen av våra globala livsmedelssystem.
För att höja rösten för en mer hållbar livsmedelsproduktion och förändrade konsumtionsmönster inleder EAT flera samarbeten med strategiska partners. Norges Sjømatråd blir en av dessa.
– När det kommer till havet kan Norge bli en global stormakt. Som fiske- och havsindustrination är vi redan en viktig spelare, men i och med den nödvändiga förändringen inom globala livsmedelssystem – och den avgörande roll hållbar sjömat spelar i den – är det här en unik möjlighet för norsk sjömat. I förändringen av hur och vad vi äter spelar Norges Sjømatråd en nyckelroll, säger Gunhild Stordalen.
Sjömat framhålls som en viktig del i lösningen för att på ett hållbart sätt föda världens växande befolkning. Trots detta utgör den i dag bara två procent av det globala kaloriintaget.
– Vi kommer att jobba för att sätta ökad konsumtion av hälsosam och hållbar sjömat på den globala agendan. Om vi ska nå FN:s globala mål 2030 måste vi äta mer mat från haven – och arbetet börjar med att säkra att rösten höjs för sjömat både i Norge och internationellt, säger Norges Sjømatråds VD Renate Larsen.
Norges Sjømatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation, med huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges Sjømatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet.
Bilden: Renate Larsen, Norges Sjømatråd och Gunhild Stordalen, EAT.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.