EAT-Lancet får Utstickarpriset 2019: ”Viktig bit i klimatpusslet”

Vinnaren av Utstickarpriset 2019 är the EAT-Lancet Commission. – De har lyckats koppla ihop klimat- och miljöfrågor med ett hälsoperspektiv, säger professorn och juryledamoten Johan Kuylenstierna till Livsmedel i fokus.

För åttonde året i rad delar Polarbröd ut Utstickarpriset, som i år gick till The EAT-Lancet Commission. Vinnaren får en prissumma motsvarande 100 gram guld som bidrag i sitt fortsatta arbete.

– The EAT-Lancet Commission visar på betydelsen av samarbete över disciplinära gränser för att verkligen kunna presentera rekommendationer för ett hållbart livsmedelssystem, säger Johan Kuylenstierna.

EAT är en organisation som utifrån forskning verkar för att minska livsmedelssystemets klimatpåverkan med fokus på hälsosam mat. Under 2018 släppte man forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.

– Vi är överväldigade och tacksamma av det gensvar som rapporten fått runt om i världen. Vi inser också att rapporten bara är början på en lång resa för att fixa det globala livsmedelssystemet så att det kan leverera hälsosam och hållbar mat till varenda människa på planeten, säger Dr Brent Loken, Director of Science Translation på EAT.

I juryn för årets Utstickarpris sitter armbryterskan Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler och Polarbrödsgruppens Karin Bodin – samt professor Johan Kuylenstierna.

 Vilken betydelse har vinnaren haft för det ”gröna matskifte” som just nu pågår?

– De har haft stor betydelse för trovärdigheten i debatten, och genom att koppla ihop klimat- och miljöfrågor med hälsoperspektivet. Det är inte så ofta som forskningsrapporter verkligen lyckas nå ut på det här sättet; den här rapporten är en viktig pusselbit i det förändrade konsumtionsmönstret där många krafter nu drar åt samma håll. När man kan tänka både hälsa och klimat så stärker det drivkrafterna för människor, säger Johan Kuylenstierna.

Vinnaren prisades under torsdagskvällen tillsammans med finalisterna The Gapminder Foundation som tillgängliggör pedagogisk statistik om världsläget och Greta Thunberg, 16-åringen som fått världen att öppna ögonen för klimatdebatten.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.