Dubbelt upp – nu skördas havets röda guld

I söndags drog det årliga löjfisket i gång i Norrbottens skärgård. Yrkesfiskarna får i år ta upp nästan dubbelt så mycket löja som förra året, något som även väntas ge lägre priser på den eftertraktade löjrommen.

Det hummerfisket betyder för Västkusten har sin motsvarighet i löjrommen som just nu bärgas i Bottenviken – världens största bräckvattenskärgård, där mineralrikt vatten från de stora älvarna rinner ut i havet och skapar en helt unik miljö med rent, kallt vatten med låg salthalt. Detta ger i sin tur perfekta förutsättningar för siklöjan att fortplanta sig.

För de yrkesfiskare som har tillstånd att tråla löja innebär de närmaste fyra veckorna den mest intensiva tiden på hela året.
– Det är lite som jul. Roligt medan det pågår men skönt när det är över, säger Magnus Persson, löjromsfiskare i femte generationen.
Tillsammans med sin storebror Krister driver han företaget Bröderna Persson, en av Sveriges större producenter av löjrom.

Varje vardagsmorgon kliver de upp i ottan för att loda hur stimmen rör sig innan trålningen drar i gång klockan sju och avslutas på eftermiddagen. Därefter körs fisken till en beredningslokalen, där honorna sorteras ut för att klämmas på sin dyrbara rom medan hanarna går vidare för att säljas till foderindustrin.
– Det är verkligen ett hantverk där rommen kläms ut för hand innan den sköljs, saltas och fryses in.

En mindre del av löjan används matfisk men enligt bröderna Persson är det svårt att hitta en marknad för den utanför Norrbotten – trots att den är minst lika god som strömming!

Löjfisket är hårt reglerat av yrkesfiskarna själva genom egenförvaltning och i samråd med Havs- och vattenmyndigheten, som endast beviljar ett begränsat antal licenser för trålfiske för att säkerställa att fisket sker på ett hållbart sätt. I dagsläget är det 35 båtar som har tillstånd och som i år får ta upp totalt 800 ton siklöja.
Det är nästan dubbelt så mycket som fjolårets 454 ton, vilket även väntas ge ett betydligt lägre kilopris. Eller nåja, i alla fall några hundralappar ned på ett livsmedel som inte för inte kallas havets röda guld.

Kalix Löjrom är ett unikt livsmedel som enbart kan utvinnas ur siklöja fångad i Bottenvikens bräckta vatten från Haparanda i nordost och ned till Åbyälven strax söder om Piteå.
EU har tilldelat Kalix Löjrom det starkaste livsmedelsskyddet: Skyddad Ursprungsbeteckning. Det innebär att ”produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod”.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.