12 februari 2021
Mjölkinvägning är det mått som mejeriföretagen i Sverige anger för den mjölk som mjölkbönderna levererar till mejerierna. Den totala invägningen av mjölk under 2020 var 2 772 000 ton, varav 481 000 utgjorde ekologisk mjölk. Det var en ökning med 68 000 ton, eller 2,5 procent, jämfört med 2019. Den ekologiska mjölken ökade med 17 000 ton eller knappt 4 procent, jämfört med uppgifterna från föregående år.
Mjölken användes till att producera 694 000 ton konsumtionsmjölk och 236 000 ton syrade produkter. Det innebar en minskning av konsumtionsmjölk med 5 procent samt en ökning av syrade produkter med 6 procent från året innan. Även produktionen av grädde, ost och smör ökade under 2020, medan produktionen av mjölkpulver minskade.
Uppgifterna redovisades i Jordbruksverkets statistikrapport av animalieprodukter. I den redovisas statistik avseende invägning av mjölk och mejeriproduktion, invägning av ägg samt slakt. Avsikten är att tillhandahålla information som kan användas vid marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Utöver invägningen av mjölk visade rapporten även att det hade skett en ökning av slakten av nötkreatur med 1 procent, gris med 3 procent och fjäderfä med 4 procent samt en minskning av slakten av får och lamm med drygt 2 procent jämfört med 2019.
Totalt finns 3 087 mjölkföretag med 303 390 kor för mjölkproduktion i Sverige, enligt statistik från LRF, januari 2021.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.