Kiviks Musteri firar 130 år med att namnge ny äppelsort
Kiviks Musteri firar sitt 130-årsjubileum bland annat med att döpa en ny äppelsort efter grundaren Henric Åkesson.

Som ett sätt att fira att nuvarande ägarnas farfars far Henric Åkesson 1888 planterade sina första äppelträd i Kivik, har Kiviks Musteri namngett en helt ny äppelsort framtagen av Sveriges Lantbruksuniversitet, Balsgård, i samarbete med Kiviks Musteri.

”Den nya äppelsorten Henric Åkesson är ett resultat av ett mångårigt samarbete mellan Kiviks Musteri och växtförädlingsdelen Balsgård inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)”, säger professor Hilde Nybom, SLU Balsgård, i ett pressmeddelande.

När Kiviks Musteri i år på olika sätt firar sin 130-åriga historia är det både som en av landets största äppelodlare och förädlare av frukt och bär, och som ett av Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag och en av Simrishamns största privata arbetsgivare.

”Tiderna förändras, men vår passion för äpplen och kärleken till platsen består. Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet vill vi skapa möjligheter för kommande generationer att driva svensk äppelodling och därmed bidra till en hållbar framtid”, säger Bengt Åkesson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

Den andra delägaren, Kristina Levinsson, är också barnbarnsbarn till Henric Åkesson: 

”Henric Åkesson var den förste yrkesmässige fruktodlaren i Sverige och vi är stolta över att idag 130 år senare på samma plats driva familjeföretaget Kiviks Musteri vidare”, säger hon.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Drycker Frukt & Grönt Kivik Övrigt Sveriges lantbruksuniversitet/SLU

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK