Överblivet bröd bli jäst i Pågens returbrödsarbete
Pågen har nyligen släppt sin hållbarhetsredovisning för 2017. 

I Pågens jästeri omvandlas returbröd till jäst som används i den egna produktionen. Det är ett led i arbetet med att ta tillvara så mycket restprodukter som möjligt.

Pågen ansvarar för att både hämta och återvinna det bröd som inte säljs i butik. I detta kretsloppssystem, som Pågen kallar för returbröd, ingår även arbetet med att minimera resterna i produktionen.

”Vi arbetar i en av handelns färskaste kategorier och det är en självklarhet för oss att också ta hand om de bröd som inte säljs. I vårt unika jästeri omvandlas returbröden till jäst som används när nya bröd bakas”, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen, i ett pressmeddelande. 

I sin nyligen publicerade hållbarhetsredovisning för 2017 redovisar Pågen sitt kretsloppsarbete, som huvudsakligen sker inom tre områden: 
-Ansvara för returbröd från butiker utan att extra transportmil körs.
-Minimera och återvinna restprodukter i produktionen.
-Minska matsvinn i hemmen genom färska produkter med lång hållbarhet och upplysning till konsumenter. 


”Bröd är ett klimatsmart livsmedel, det visar analyser av våra produkters klimatavtryck. Det enskilt största bidraget till brödens klimatpåverkan kommer från vår största ingrediens, mjölet. Därför arbetar vi också kontinuerligt för att bidra till ett hållbart svenskt jordbruk och för att minska dess miljöpåverkan”, säger Anders Carlsson Jerndal.

2017 var 88 procent av volymen inköpta ingredienser till Pågens bagerier svenska och mjölet kommer från Pågengruppens egna kvarnar som ligger i nära anslutning till bagerierna. Spannmålet köps från cirka 200 kontrakterade bönder i närområdet, som Pågen har ett långsiktigt samarbete med. Det ger bland annat möjlighet till kontroll av odlingsprocessen och att Pågens krav följs. Under 2017 har Pågen i samarbete med ett flertal konceptodlingar drivit projekt för att ta fram nya och mer hållbara spannmålssorter.

Pågens hållbarhetsredovisning kan laddas ner HÄR

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-05-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Återvinning Bröd och kakor Miljö Närodlat Övrigt Pågen

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK