Tre företag har gått till final i Nyskaparstipendiet
Nordisk Råvara, Liura och Nutrient är de tre finalisterna i Nyskaparstipendiet 2018. 

Nordisk Råvara, Liura och Nutrient är klara för finalen i Nyskaparstipendiet, Menigos utmärkelse för nyskapande och hållbara matproducenter. 

Menigo instiftade Nyskaparstipendiet 2012 för att uppmärksamma och belöna svenska matproducenter bakom en innovativ metod eller produkt som bidrar till att skapa framtidens hållbara matupplevelser. Vinnaren får ett stipendium på 25.000 kronor att använda till en inspirationsresa med syftet att främja vinnarens affärsverksamhet.

För att kvalificera sig till finalen måste de nominerade ha utvecklat en ny produkt, hittat ett nytt användningsområde för en råvara eller tillämpat en ny teknik eller process samt inkludera ett hållbarhetstänk kring produkten eller produktionen.

”Genom Nyskaparstipendiet vill vi lyfta Sveriges mathjältar, eldsjälar som vågar vara innovativa och prova nya vägar. Ett uppdrag som både blir roligare och svårare med åren då innovationskraft hos svenska matproducenter ständigt ökar, vilket är fantastiskt kul”, säger Christoffer Carlsmose, CS-ansvarig Menigo, i ett pressmeddelande.

Så här lyder en kortfattad presentation av finalisterna:

Nordisk Råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Genom rätt odling av livsmedel kan de tillsammans med sina producenter arbeta för ett klimat i balans.

Liura har skapat en svensk soja av gula ärtor. Fredrik Hedlund, köksmästare på Lammet och Grisen i Sälen, tog fram produkten med hjälp av bland annat Nordic Food Lab i Köpenhamn, när han letade efter en svensk soja till en lokal sashimi av älvdalslax.

Nutrient har tagit fram en proteinrik växtbaserad produktserie, tempeh, av gula ärtor. 

Vinnaren koras den 7 juni på matfestivalen ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-05-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Innovation Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK