Sju av tio vill ha miljömärkt fisk på restaurangen
All fisk som serveras i IKEA:s restauranger är miljömärkt enligt MSC eller ASC. (Bild IKEA)
Minna Epps är programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

68 procent av svenskarna vill ha miljömärkt fisk på restaurangen - men antalet svenska restauranger som använder MSC-certifierad fisk är begränsat.

Sju av tio svenskar, 68 procent, tycker att det är viktigt att fisken är miljömärkt, när de väljer maträtt på restaurang. Nästan lika många, 63 procent, förutsätter att fisken är fångad på ett hållbart sätt. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av Marine Stewardship Council, MSC. Samtidigt är det få restauranger, som är certifierade och därmed kan servera MSC-märkt fisk.

”Det är positivt att så många tycker att det är viktigt att fisken på tallriken är miljömärkt. Som restauranggäst kan man göra stor skillnad genom att välja en certifierad restaurang eller efterfråga miljömärkt fisk, när man beställer”, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i ett pressmeddelande.

Många förutsätter att fisken de beställer på restaurang är fångad på ett hållbart sätt, men det är fortfarande bara en bråkdel av alla Sveriges restauranger som har miljömärkt fisk på menyn. I dag kan man till exempel äta MSC-märkt fisk på IKEA:s restauranger, hos Nordic Choice Hotels, McDonald´s, Feldts brygga i Kungshamn, restaurangerna på Liseberg i Göteborg samt på TAK i Stockholm. Certifierade restauranger får använda MSC:s miljömärke på sin meny. På rätterna med miljömärket går fisken att spåra från tallrik ända tillbaka till ett hållbart fiske.

”Vi ser ett ökat intresse från restauranger att certifiera sig. När fler väljer att servera miljömärkt fisk bidrar det till att vi kan äta fisk både i dag och i framtiden”, säger Louise Valentin, marknadsutvecklare på MSC i Sverige.

Sifo-undersökningen genomfördes via en webbpanel den 5–13 mars 2018 med totalt 902 personer i åldern 18 till 79 år som äter fisk.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-05-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Certifieringar & Kvalitetssäkringar Etiketter & Märkning Kött-Fågel-Fisk MSC Övrigt Restauranger & Storkök Skaldjur etc

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK