The Absolut Company Årets Livsmedelsexportör 2018
Paula Eriksson,The Absolut Company, tog emot priset för Årets Livsmedelsexportör 2018 från näringsminister Mikael Damberg, Fredrik Fexe, Business Sweden och Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen.

Företaget bakom exportsuccén Absolut Vodka, The Absolut Company, har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2018. Priset är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet och firar i år 20-årsjubileum. Priset delades ut av näringsminister Mikael Damberg på Livsmedelsföretagens årliga branschevent Matdagen den 3 maj.

Absolut Vodka är Sveriges överlägset största exportprodukt inom livsmedel och världens femte största spritvarumärke. Varje dag produceras cirka 600.000 flaskor av lokala råvaror i skånska Åhus, varav 99 procent exporteras till över 150 länder. The Absolut Company ägs sedan 2008 av Pernod Ricard

”Detta är en oerhört glad överraskning för alla oss som arbetar med Absolut Vodka. Vi marknadsför Sverige med varenda flaska, och att vara en svensk exportprodukt är en stor fördel. Många förknippar Sverige med just kvalitet, hållbarhet, kreativitet och innovation, och för oss är den kopplingen väldigt viktig. Jag skulle till och med vilja påstå att svenska värderingar såsom öppenhet och människors lika värde är avgörande för varumärkets framgång runtom i världen”, säger Anna Malmhake, VD på The Absolut Company, i ett pressmeddelande.

Förutom äran, består priset av en presentcheck på 300.000 kronor som pristagaren får köpa exporttjänster från Business Sweden för. 

Priset Årets Livsmedelsexportör delas i år ut för tjugonde året i rad. Priset ska tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar. Bolaget i fråga ska samtidigt ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling ur såväl volym- som lönsamhetssynpunkt på en eller flera marknader. 

Det är öppet för allmänheten att nominera förslag på vinnare. Den slutliga vinnaren utses av en jury som består av styrgruppen för exportprogrammet Try Swedish med representanter från bland annat Livsmedelsföretagen, LRF, Livsmedelsverket, Business Sweden, Sveriges Bryggerier samt Kött- och Charkföretagen. 2017 gick priset till Umlax AB och 2016 till Fria Bröd AB.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-05-04

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK