Sverige stoppar matfusk i internationell insats
I Sverige har bland annat 86 ton godis beslagtagits och förstörts, eftersom det hade utsatts för skadedjur och misstänktes vara förfalskat. 
Louise Nyholm och Aron Lindén är statsinspektörer vid Livsmedelsverket.

Svensk livsmedelskontroll deltar i den internationella operationen OPSON, som har upptäckt och stoppat fusk med över 3.620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck. Flera företag har polisanmälts och livsmedel har beslagtagits, stoppats från försäljning eller destruerats.

”Det är viktigt att stoppa dem som fuskar med livsmedel. De förstör marknaden för alla företag som är ärliga och gör rätt. Dessutom kan fusk med livsmedel innebära att konsumenterna utsätts för hälsorisker”, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

OPSON är en återkommande internationell operation i samverkan med Interpol och Europol, som riktas mot fusk och kriminalitet inom livsmedelsbranschen. Under december 2017 till mars 2018 har 41.000 kontroller genomförts i 67 länder. Sammanlagt har över 3.620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppats från att nå konsumenterna. Livsmedelskontrollen i Sverige har under samordning av Livsmedelsverket upptäckt och stoppat fusk med kött, godis, sprit och andra livsmedel.

”Insatsen visar tydligt vad som kan åstadkommas när myndigheter och länder samarbetar för att stoppa kriminalitet och fusk inom livsmedelssektorn”, säger Aron Lindén statsinspektör vid Livsmedelsverket.

I södra Sverige misstänks ett företag för systematiskt fusk med datummärkningen på mat i stor skala. I ett annat fall har 86 ton godis beslagtagits och förstörts, eftersom det var utsatt för råttor och skadedjur, misstänks vara förfalskat och saknar uppgifter om ursprung. I Mellansverige har 1,5 ton kött stoppats efter att Tullverket stoppat en skåpbil. Köttet transporterades helt oförpackat utan godkänd kylning.

”Tullverket stoppade en överlastad skåpbil och när de öppnade hittades högar av kött direkt på golvet i transportutrymmet. Det här är ett bra exempel på när flera myndigheter samverkar i livsmedelskontrollen och vi lär oss mer kontinuerligt”, säger Aron Lindén.

Flera företag är under utredning av polisen och därför omfattas informationen av förundersökningssekretess.

”Varje insats för att stoppa kriminalitet i livsmedelsbranschen avslöjar fler fall. Därför måste livsmedelskontrollen i Sverige ständigt utvecklas för att stoppa matfusket. Den här operationen gav nya lärdomar som vi tar med oss i det fortsatta arbetet”, säger Louise Nyholm.

Läs EUROPOL:s pressmeddelande HÄR.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Livsmedelskontrollen Livsmedelsverket Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 3-2018 
med utgivning den 25 maj! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK