Charkbranschen tar ansvar för ett minskat saltintag
Kött- och Charkföretagen ska hitta nya metoder för att sänka salthalterna i bland annat varmkorv och påläggsskinka. 
Redusalt är ett treårigt projekt för att sänka salthalten i maten. 

Magnus Därth är VD i Kött- och Charkföretagen.

Kött- och Charkföretagen deltar just nu i Redusalt, ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och därigenom förbättra folkhälsan, tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer från livsmedelssektorn. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.

”Redusalt är det hittills största projektet i Sverige kring mindre salt i maten och den praktiska inriktningen gör projektet särskilt intressant”, säger Magnus Därth, VD Kött- och Charkföretagen, i ett pressmeddelande.

Projektets mål är att ta fram nya metoder och innovativa lösningar för saltsänkning som inte äventyrar produkternas smak, mikrobiella säkerhet, hållbarhet, textur eller processbarhet.

”Just charkuteriprodukter innebär en särskild utmaning, eftersom salt är en nödvändig ingrediens för i stort sett alla charkuteriprodukter och har i alla tider haft en viktig funktion för både struktur, livsmedelssäkerhet och smak”, säger Magnus Därth.

Målsättningen är att hitta nya metoder för att sänka salthalterna för bland annat varmkorv och påläggsskinka. När projektet avslutas 2019 är ambitionen att man har tagit fram fyra nya produkter med lägre salthalt som även konsumenterna kommer att ha testat.

”Kött- och charkbranschen är den näst största delbranschen inom livsmedelssektorn. Branschen jobbar kontinuerligt med att se över tillverkningsprocesserna och projekt som Redusalt gör det möjligt för branschen att tillsammans ta viktiga innovativa steg in i framtiden”, säger Magnus Därth.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Charkuteri & pålägg Folkhälsa Kostvanor Kött och Charkföretagen Kryddor & Torrvaror Livsmedelsverket Övrigt RISE Vinnova

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK