Den ätbara ”vattenbubblan” finns nu ute på marknaden
Den ätbara ”vattenbubblan” Ooho finns nu hos brittiska Selfridges. (Bild Selfridges)
Ooho-vattnet är antingen färgat med olika naturämnen eller naturellt ofärgat. (/Bild Selfridges)

Vattenbubblan Ooho är tillverkad av kalciumklorid och derivat av havstång.

Brittiska varuhuskedjan Selfridges blev först att kommersiellt lanserar den ätbara ”vattenbubblan” Ooho, tillverkad av havstång (!).

Premiären skedde passande nog den 22 mars, som också var World Water Day och de ätbara vattenförpackningarna var fyllda med filtrerat kranvatten från London. Vattnet i ”tångbubblan” var antingen ofärgat naturellt eller också färgat med svarta vinbär, lime, jordgubbar, mm. Bubblorna såldes för mellan cirka 12 och 18 kronor.

Den biobaserade vattenbubblan Ooho utvecklades år 2015 av brittiska företaget Skipping Rocks Lab, som ett alternativ till traditionella plastflaskor för dricksvatten. Den sfäriska förpackningen är huvudsakligen tillverkad av kalciumklorid och ett derivat av havstång, som kallas natriumalginat. Oohu är biologiskt nedbrytbar och dessutom helt ätbar.

”Om bubblan hamnar på en deponi, så bryts den ner i samma takt som naturligt matavfall”, säger Oohos designer  Pierre Paslier, som också beskriver produkten som en ”frukt tillverkad av människan”.

För att tillverka en fylld Ooho-bubbla måste innehållet – den drickbara vätskan – första frysas i en sfärisk form. Därefter doppas isbubblan i en algblandning, som bildar ett membran runt isen. Den processen kallas ”sfärificering” och används bland annat för att tillverka falsk ”rysk kaviar”. När isbubblan sedan tinar, är den innesluten i ett helt vattentätt skal, bildat av det komposterbara membranet. Utanför membranet appliceras sedan ett yttre skyddande membran, som lätt tas bort vid öppnandet.

För att tillgodogöra sig innehållet biter konsumenten helt enkelt sönder det inre membranet och dricker innehållet på en gång. Eller också kan man ”äta” hela bubblan med membran och allt...


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioråvara Drycker Dryckesförpackningar Förpackningsmaterial Livsmedelsförpackningar Övrigt Storbritannien

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK