ICA ökar användningen av fossilfri plast i sina egna varor
Den sockerrörsbaserade förpackningen till ICA:s ekologiska morötter innebär en besparing på 129 ton koldioxid per år, jämfört med en oljebaserad plastförpackning.

ICA har bytt ut majoriteten av den oljebaserade plasten i drygt 70 förpackningar till sockerrörsbaserad. Det är ett av flera initiativ i arbetet att minska plastens negativa klimatpåverkan och ett led i den branschöverenskommelse inom Svensk Dagligvaruhandel som ICA antagit om att byta all plast till förnybar råvara till 2030.

2016 introducerade ICA förpackningar tillverkade av sockerrör i stället för oljebaserad råvara. Nu utökas initiativet och totalt finns idag drygt 70 förpackningar av ICA:s egna varor inom frukt och grönt, fryst, skafferivaror, hygien och rengöring, där den största delen av plasten tillverkas av sockerrör. På förpackningen av ICA:s ekologiska morötter innebär initiativet en besparing på totalt 129 ton koldioxid på ett år, vilket motsvarar den genomsnittliga klimatpåverkan från maten som 65 personer äter under ett år i Sverige. 

”Vi vill bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle. I dagsläget ser vi sockerrör som ett av de bästa alternativen när det kommer till plastförpackningar som ska vara i kontakt med livsmedel. För att plasten ska få de egenskaper som krävs kan upp till 85 procent av råvaran bestå av sockerrör, vilket är ett stort och viktigt steg mot minskad klimatpåverkan”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen, i ett pressmeddelande.

ICA strävar efter att alla förpackningar på egna varor ska vara så resurseffektiva som möjligt och minst gå att materialåtervinna. Utöver sockerrörsinitiativet utökas också antalet kartongförpackningar i stället för konservburkar, nu närmast på produkter inom ICA:s hund- och kattmat. På ICA:s påläggschark byts delar av förpackningen ut till FSC-märkt papper för att minska mängden plast där det är möjligt. Dessutom har ICA lanserat tråg och behållare i sockerrörsbaserat material till ICA-butikernas salladsbarer och manuella diskar. 

”Vi arbetar ständigt med att utveckla våra förpackningar och sockerrör är ett bättre alternativ ur ett klimatperspektiv än oljebaserad råvara. I takt med att tekniken utvecklas hoppas vi kunna erbjuda fler innovativa förpackningslösningar inom kort. Branschöverenskommelsen, att gå över till förnyelsebar plast, är ett viktigt initiativ där vi med samlade krafter tar ett viktigt steg i arbetet att minska klimatpåverkan”, säger Kerstin Lindvall.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-13

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK