Dagligvaruhandeln: Fossilfria plastförpackningar till 2030
Dagligvaruhandelns mål är att alla plastförpackningar ska produceras av fossilfri eller återvunnen plast år 2030. (Bild Livsmedelsverket)
Karin Brynell är VD i svensk Dagligvaruhandel.
Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Dagligvaruhandeln startar ett samarbete med Fossilfritt Sverige. Målet är att alla plastförpackningar ska vara gjorda av förnybar eller återvunnen plast till 2030. 

Axfood, Bergendahls, Coop, Ica och Lidl går samman med Fossilfritt Sverige för att nå målet att alla plastförpackningar ska vara producerade av förnybar eller återvunnen plast till 2030. Ambitionen är att det inte ska drabba konsumenterna genom prishöjningar. Det rapporterar SVT nyheter

”Plastförpackningar har många fördelar, som att det förlänger livsmedels hållbarhet och bidrar till minskat matsvinn - plasten runt gurkan är ett exempel på det. Men nackdelen är att plastförpackningarna till största delen består av fossil råvara, vilket dagligvaruhandelns initiativ kommer ändra på. Nu hoppas vi att regeringen delar våra ambitioner och hjälper oss att nå målet”, säger Karin Brynell, VD Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Initiativet är framtaget inom ramen för Fossilfritt Sverige och kommer därför att presenteras för regeringen senare i vår. Då kommer dagligvaruhandeln uppmana regeringen att satsa på inhemsk produktion av biobaserad råvara, exempelvis från skogen.

”Att utveckla plast från förnybar råvara och förbättra återvinningen är helt centralt både för klimatet och för en effektivare resursanvändning. Därför är det glädjande att dagligvaruhandeln själva nu har tagit fram en färdplan för hur målet ska nås”, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-09

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK