Packnews editors word

Farsoten fake news –
hur ska den hejdas?
Ingela Stenson är tillförordnad chefredaktör för tidningen Livsmedel i fokus.

Fake news är tema för detta nummer. Fejknyheter – det är som en epidemi, personifierad och legitimerad av världens mäktigaste man, Mr Trump. När det kommer till mat, livsmedel och kostrådgivning är det heller ingen hejd, tilltron till minsta frö och diverse bär når svindlande höjder. 

Villfarelserna frodas i sociala medier, snyggt förpackade i till synes trovärdiga bloggar. Människor bestämmer själva vad som är bra för deras hälsa och vad de är allergiska mot, specialister, doktorer och dietister får ägna tid åt att lyssna och försöka övertyga om vad som kan vara rimligt i patienternas självdiagnostisering. 

Vi lever i en tid då vi tillskriver maten mer funktion än den faktiskt kan motsvara och leverera. Det finns en förväntan att maten ska ge oss i stort sett allt vi behöver, inte bara hälsa och välbefinnande utan även höjda prestationer och ökad koncentrationsförmåga. Food for mind, body, beauty and mood efterfrågas i USA. 

Ovanpå det, naturligtvis – frihet från sjukdomar. Blir du sjuk har du slarvat och får skylla dig själv. Inga livsmedel kan leva upp till dessa krav, inte ens i den bästa av livsmedelskombinationer. Allt vad gäller hälsa är inte relaterat till mat. 

Tom Nichols skriver i sin bok ”The Death of Expertise” att vi lever i en digital mediakultur där det anses vara en triumf för demokratin att alla kan hävda sin auktoritet och att det innebär att alla som säger att det faktiskt finns en objektiv sanning inte räknas. Debattklimatet representerar ”den fullständiga blomstringen av en terapeutisk kultur där självkänsla, inte prestation, är det ultimata mänskliga värdet och det gör oss allt dummare för varje dag”. 

Ord och inga visor minsann. Så är det då en demokratisk fråga? Tål inte mänskligheten denna frihet att nå ut, dessa möjligheter att kommunicera –måste hen stoppas med lagar och inskränkningar? Var tog sunt förnuft och rim och reson vägen, för att inte tala om sova-på-saken? 

Vi som är mer eller mindre vanliga människor – har inte vi förmågan att slå tillbaka och motverka fejknyheter? Tänk att jag är övertygad om att vi kan det, vi som har så mycket kunskap, så många insikter och visdomar. Det är klart att vi klarar av att se till att klokskap och vishet vinner om vi alla hjälps åt – eller vad tror ni?
Att Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang, det var på tiden – stort grattis till Frantzén&Co! Och att det doftar vår ute, att ljuset och våren faktiskt och på riktigt är på väg, hurra för den!


Publicerad: 2018-04-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ingela Stenson Livsmedel i Fokus Redaktionen Trade Promotion

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK