Handeln använde 832 miljoner plastkassar under år 2017
År 2025 ska Sveriges förbrukning av tunna plastpåsar vara nere i 40 påsar per person och år. (Bild Anna K Sjögren)

Under 2017 köpte svensk handel in 832 miljoner tunna plastkassar. Målet är att förbrukningen ska vara nere i 40 kassar per person och år i slutet av 2025. 

Rapporteringen avser hur många plastbärkassar, som butiker, matvaruaffärer och restauranger har köpt in under året. Siffrorna kommer från företagen som tillverkar eller för in plastbärkassar i Sverige.

”Resultatet av rapporteringen ger en fingervisning kring hur många plastkassar som vi använder i Sverige per år”, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande. 

I slutet av 2016 beslutade Sverige om en förordning om plastbärkassar i syfte att minska nedskräpning och nyttja plastkassar som resurs mer effektivt. Målet är att förbrukningen av alla plastkassar ska minska samt att antalet tunna plastkassar inte ska överskrida 90 kassar per person och år senast den 31 december 2019 och 40 kassar per person och år senast den 31 december 2025.

”Vi ser att handeln gjort mycket för att informera om plastkassars miljöpåverkan och konsumenterna väljer oftare än tidigare att använda sin plastkasse flera gånger. Den utvecklingen behöver fortsätta om vi ska nå målet till 2025”, säger Agnes Willén.

Det finns en viss osäkerhet kring siffrorna, då det inte är klarlagt om alla som omfattas av kravet har rapporterat eller hur många av plastkassarna som har förbrukats.

”Det är spännande med siffrorna från det första rapporteringsåret och vi hoppas att kvaliteten på siffrorna blir ännu bättre när rapporteringen har blivit mer etablerad”, säger Agnes Willén.

Rapporteringskravet omfattar plastkassar avsedda för att packa och bära hem varor i. De allra tunnaste plastpåsarna, till exempel frukt- och grönt-påsar, omfattas inte av förordningen och inte heller tjockare plastkassar avsedda för varaktigt bruk.  Den 31 mars var sista dagen för att rapportera in siffrorna.

Vägledning om plastkassar finns HÄR.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Återvinning Konsumentbeteende Miljö Övrigt Plast Plastförpackningar Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK