Digital handelsbörs startar för handel med spannmål
Niklas Ericson och Joel Glemne är delägare i Skira, som till sommaren startar en digital handelsplats för spannmål i Sverige.

Till sommaren startar den digitala handelsplatsen för spannmålshandel i Sverige – Skira Handel – där både köpare och säljare kan göra affärer. 

”Vi ska revolutionera spannmålshandeln och bygga Nordens motsvarighet till Farmers Business Network”, lovar Niklas Ericson och Joel Glemne, båda delägare i Skira, som sedan i höstas ingår i LRF Medias varumärkesportfölj, i ett pressmeddelande.

Det amerikanska affärsnätverket Farmers Business Network startades för fyra år sedan med syfte att förenkla marknaden för jordbruksprodukter. Med 6.000 anslutna lantbrukare är man i dag en maktfaktor på den amerikanska marknaden – och till sommaren ska den svenska motsvarigheten Skira Handel finnas på plats.

”Via vår digitala marknadsplats kan både köpare och säljare göra bättre och enklare affärer. Skira Handel är en handelsbörs för spannmål, där alla aktörer inom lantbrukssektorn enkelt kan jämföra och förhandla priser och få kontroll på leveranserna”, säger Joel Glemne.

Civilingenjörerna Niklas Ericson och Joel Glemne är båda uppvuxna nära gårdar och känner väl till lantbrukarnas utmaningar. De såg snabbt att de med sin tekniska kompetens skulle kunna ta fram nya tjänster – och så föddes Skira Priser, där anslutna lantbrukare bidrar med försäljningsdata och får anonymiserad köp- och säljstatistik tillbaka för att på så sätt få bättre underlag för sina affärer. I höstas klev LRF Media in som delägare i Skira. 

”Hittills har vi haft kontakt med 800 bönder, som alla säger att de vill ägna mer tid åt växtodling och djurhållning och mindre tid åt förhandling och kontrakt – och samtidigt känna att de gör en bra affär. Det är precis det som en digital handelsbörs för spannmål kan erbjuda. Priserna blir aktuella och jämförbara, det blir enkelt att samordna försäljning och transporter, samtidigt som köpare kan se vilket utbud som finns tillgängligt”, säger Niklas Ericson.

Alla köp- och säljtransaktioner kommer att hanteras mot en avgift, där avtal signeras med bank-ID.

”Skira Handel ska revolutionera spannmålshandeln för både lantbrukare, inköpare och distributörer. Vår vision är att lantbruket ska leda den tekniska utvecklingen – och vi ska ta förstaplatsen där”, säger Niklas Ericson.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-04-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Djurhållning etc e-handel Internet & sociala medier Jordbruksprodukter LRF Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK