Coop ska minska matsvinnet genom ramavtal med Whywaste
Med hjälp av appen Semafor kan butiker identifiera varor som riskerar att passera bäst före-datum. 
Louise König, hållbarhetschef på Coop.
Kristoffer Hagstedt, VD och medgrundare Whywaste.

Coop tecknar ett ramavtal med foodtechbolaget Whywaste, vars app Semafor hjälper butiker att identifiera varor som riskerar att passera bäst före-datum.

”Coop har en ambition att minska sitt matsvinn i flera led, tillsammans med leverantör, i butik och genom att inspirera våra kunder och medlemmar. Whywaste tillför en butikslösning, där Coop kan spara pengar och tid och minska matsvinn. De arbetar med intelligent teknik för datumhantering, som ger konkreta resultat direkt på butiksnivå”, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop, i ett pressmeddelande. 

Svinnet i butiker beror ofta på passerat bäst-före-datum. Whywaste vill lösa detta genom appen Semafor, som hjälper butiker att identifiera varor som riskerar att passera bäst före-datum. Maten kan då prissänkas, tillagas eller skänkas till välgörande ändamål istället för att hamna i soptunnan. I Coop Väst har flera butiker redan testat, som har gett framgångsrika resultat.

”Det är jätteroligt att vi har fått till detta avtal med Coop, som verkligen ligger i framkant, när det kommer till hållbarhetsarbete. Vi har en bra stödorganisation, som hjälper och stöttar butikerna i arbetet med matsvinn, och ser fram emot att samarbeta med så många butiker som möjligt”, säger Kristoffer Hagstedt, VD och medgrundare Whywaste.

Coop har sedan tidigare flera samarbeten kring matsvinn. I Göteborg förmedlar Allwin mat från Coops butiker till ideella organisationer som kvinnojourer, kyrkor och härbärgen. Liknande samarbeten finns på flera platser i Sverige. Under 2017 skänkte Coops butiker totalt 93,5 (85,5) ton mat, motsvarande drygt 208.000 (189 200) måltider.

Whywaste vann priset SACC New York-Deloitte Green Awards under Svensk-Amerikanska handelskammarens årliga hållbarhetskonferens Sustainology Summit i november 2017.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik Coop Foodtech Matsvinn Övrigt Whywaste

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK