EU ser över användningen av glutamat och glutaminsyra
EU-kommissionen ska se över användningen av glutaminsyra och glutamater, som används som smakförstärkare i många livsmedel. 

EU-kommissionen ser över användningen av glutaminsyra och glutamat i mat. En ny riskbedömning visar att vi får i oss mer av tillsatserna än man tidigare beräknat.

Glutaminsyra och glutamater (salter av glutaminsyra) används som smakförstärkare i mat (E 620-625). I dag är tillsatserna godkända att använda i många livsmedel som såser, buljonger, kryddor, bakverk, kött och köttprodukter.

Glutaminsyra finns även naturligt i köttproteiner, i nästan alla grönsaker samt i vete och soja. I den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsas riskvärdering från förra året tas hänsyn till både det vi får i oss naturligt med maten och det vi får i oss med tillsatser.

”Efsas slutsats är att många får i sig för mycket glutaminsyra och glutamat och att användningen bör begränsas”, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket deltar i de förhandlingar, som nu förs i EU-kommissionen, om hur användningen ska kunna begränsas. Det kan handla om att minska mängden glutaminsyra och glutamat i vissa kategorier av mat, men även om att förbjuda dem helt i andra.

”Syftet med begränsningarna är att skydda de känsligaste grupperna, exempelvis barn. Men i likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat man får i sig vid normal konsumtion”, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

När glutaminsyra och glutamat ingår som tillsatser ska detta anges i ingrediensförteckningen, men det finns många livsmedel, till exempel jästextrakt, som innehåller höga halter av glutaminsyra naturligt. Eftersom jästextrakt inte är en tillsats behöver det inte framgå i ingrediensförteckningen att det innehåller glutaminsyra och glutamat.

”Det gör det jättesvårt för konsumenter att själva välja bort ämnet. Därför behöver vi begränsningar i hur tillsatserna glutaminsyra och glutamat får användas”, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Efsa EU Livsmedel Livsmedelsverket Övrigt Tillsatser Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK