2017 blev ett förlorat år för svensk livsmedelsindustri
Utfall fjärde kvartalet 2017 (Index 50 = oförändrad nivå jämfört med fjärde kvartalet 2016)
Carl Eckerdal är chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Minskad försäljning fjärde kvartalet och skiftande konsumenttrender bidrog till att 2017 blev en besvikelse för svensk livsmedelsindustri, enligt Livsmedelsföretagen.
Trots en stark högkonjunktur och ökande export blev 2017 en besvikelse för Sveriges livsmedelsindustri. Det konstaterar Livsmedelsföretagen i sitt konjunkturbrev för fjärde kvartalet 2017. 


”Under de nio år som jag har skrivit konjunkturbrevet är det här det enskilt svagaste inrapporterade kvartalet. På en allmänt svag dagligvarumarknad tappade det ”svenskproducerade” marknadsandelar till förmån för det importerade. Samtidigt är svenska hushåll återhållsamma i sina inköp av mat och dryck, något man märkte också i restaurangsektorn där man under fjolåret hade en förhållandevis försiktig tillväxt. Vad den här försiktigheten beror på kan man endast spekulera i, men det är åtminstone inte köputrymmet som begränsar hushållen just nu”, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Drygt en fjärdedel av företagen (28 procent) pekar ut vegetariska alternativ som den hetaste enskilda konsumenttrenden under 2017, jämfört med 7 procent 2016. En annan konsumenttrend som har stärkt greppet under det senaste året är hälsosamma alternativ, som 22 procent av företagen pekade på som den hetaste trenden 2017.

Svenskproducerat och premium är fortfarande starka trender men har tappat en del av sitt försprång från 2016. Framförallt blir det tydligt om man ser på andelen producenter som angav lokalproducerat som den hetaste trenden – 17 procent mot 39 procent 2016.

Exporten ökade betydligt mer i värde 2017 än under 2016. Livsmedelsföretagens Konjunkturindex visar också på en, över året, jämn volymökning. Den värdemässiga ökningen slutade på 7,4 procent för helåret och 6,4 procent under Q4 (exklusive fisk). Översatt i volymer ökade leveranserna under året med mellan 2–4 procent.

Exporten till EU växte något snabbare än totalen (8,7 %) och representerade en exportandel om knappt 58 procent. Det enskilt viktigaste mottagarlandet för svenska livsmedel är i vanlig ordning Norge, med en marknadsandel om en knapp femtedel (19,4 %). Europa i sin helhet samlade knappt 82 procent av svensk livsmedelsexport under 2017.

Läs konjunkturbrevet i sin helhet HÄR.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Konsumentbeteende Livsmedel Livsmedelsföretagen Övrigt Statistik Trender

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK