Forskare kartlägger svenska mussel- och ostronbankar
Ett forskningsprojekt ska undersöka statusen för svenska mussel- och ostronbankar och om det finns en hotbild mot dessa arter.

Under de senaste åren har utbredningen av mussel- och ostronbankar minskat i Europa. Tecken tyder på en liknande situation i Sverige. IVL Svenska Miljöinstitutet undersöker nu möjliga hot mot dessa båda arter och hur man kan stärka deras framtida utveckling.

”Bankarna med blåmusslor och ostron är nyckelarter i kustekosystemen och viktiga också för oss människor och för den blå näringen”, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Med finansiering från Europeiska Havs- och Fiskerifonden ska IVL tillsammans med forskare från SLU undersöka statusen på de svenska bankarna med så kallade bivalver – tvåskaliga blötdjur. Projektet ska pågå i fyra år.

”Kunskapen om historisk och nuvarande utbredning av blåmusslor och ostron i Sverige är begränsad. Vi vet inte säkert om bestånden verkligen har minskat här, men om de har det kommer vi försöka ta reda på vad det beror på”, säger Åsa Strand.

Projektet ska också bedöma bivalvbankarnas biologiska värde genom att kartlägga förekomst och genetisk variation mellan olika bestånd. De ska även undersöka metoder som kan stärka ostronens och musslornas utveckling samt ta reda på vilken påverkan främmande arter som stillahavsostron, även kallade japanska jätteostron, har på bestånden.

”Forskarna i Europa tror att minskningen av blåmusslor beror på klimatförändringar snarare än på främmande arter. Blåmusslan tycks, till skillnad från stillahavsostronet, missgynnas av varmare vintrar. Men vi vet väldigt lite om hur främmande arter påverkar det inhemska ostronet, det kommer vi att undersöka noggrant.”

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
FoU IVL Miljö Övrigt Skaldjur etc Sveriges lantbruksuniversitet/SLU Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK