One Planet Plate – måltider  som ryms inom en planet
Med WWF:s Matkalkylator kan man snabbt få en uppfattning om en måltids klimatpåverkan.

Anna Richert är matexpert på WWF. 

WWF lanserar One Planet Plate – ett koncept för måltider som klarar Parisavtalets mål på max 1,5 graders uppvärmning. Samtidigt lanseras verktyget Matkalkylatorn. 

Maten står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan.

”Vi håller på att äta ihjäl både oss själva och planeten. Världen kommer varken att uppnå Parisavtalet eller FN:s 17 nya utvecklingsmål fram till 2030 – om vi inte ställer om vår matkonsumtion. Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste hålla sig inom planetens gränser”, säger professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre i ett pressmeddelande.

WWF:s måltidskoncept One Planet Plate ger en klimatbudget på högst 11 kilo växthusgaser per vecka, vilket motsvarar 0,5 kilo per lunch eller middag. Klimatbudgeten omfattar inte biologisk mångfald och råden kompletteras därför med krav som gynnar natur, djur och växter, bland annat naturbeteskött som håller landskapet öppet. Vegetabilier som spelar stor roll för den biologiska mångfalden –potatis, morot, spannmål, raps och lök – ska vara ekologiska.

Basen i menyerna är växtbaserad. Om kött eller fisk ingår ska de ha grönt ljus i WWF:s köttguide och fiskguide.

”One Planet Plate ger oss en fantastisk möjlighet att vara kreativa inom ramen för en klimatbudget. Vi kan äta gott och klimatsmart, samtidigt som vi inte utarmar den biologiska mångfalden. Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig”, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Nu går startskottet för flera aktörer att anmäla sitt intresse. Först ur är Karlstad kommun som erbjuder One Planet Plate i flera skolor från och med mitten av mars. Restauranger kan använda One Planet Plate-symbolen i sina menyer mot en avgift och genom att sluta ett avtal med WWF. 

WWF:s Matkalkylator är ett digitalt verktyg som snabbt ger en uppfattning om matens klimatpåverkan. Den bygger på forskning från Chalmers.

”Man kan enkelt knappa in vad man tänkt äta till lunch eller middag genom att dra i olika reglage i kalkylatorn för kött, baljväxter och grönsaker. En måltid med en större biff, ris och gräddsås kommer definitivt att visa rött. En tallrik med mycket baljväxter och grönsaker hamnar troligtvis på grönt och klarar målet att hålla utsläppen på 0,5 kilo koldioxidekvivalenter”, säger Anna Richert.

I WWF:s Klimatbarometer 2018 uppger en tredjedel av den svenska befolkningen att de kommer att äta mindre kött det kommande året för att minska sin klimatpåverkan. Lika många säger att de har dragit ner sin konsumtion. Av kvinnorna 16-29 år uppger nästan två tredjedelar att de kommer att äta mindre kött framöver och 46 procent att de dragit ner på sitt köttätande för klimatets skull. Av de unga kvinnorna är det en fjärdedel som säger att de aldrig äter kött.

Undersökningen genomfördes i Sifo/Kantars webbpanel under februari 2018 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. 1.000 personer i åldrarna 15-74 år ingår i undersökningen.

Läs mer om One Planet Plate HÄR.

Läs mer om WWF:s Matkalkylator HÄR

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-08

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK