Drönare ska stoppa illegalt fiske av utrotningshotad ål 
Havs – och vattenmyndigheten vill använda drönare för att stoppa det illegala ålfisket utmed den svenska sydkusten. (Bild WWF/Annelie Svanström)

Havs – och vattenmyndigheten ska börja använda drönare för att stoppa det illegala fisket av utrotningshotad ål som pågår utmed den svenska sydkusten. 

Nu ska drönare skanna av vattenytan utmed kustremsor och öar i skånska skärgården på jakt efter illegala ålfiskeredskap, som placerats ut på botten för att fånga ålen när den ska ta sig ut till Sargassohavet för fortplantning. Det rapporterar Vetenskapsradion.

”Det här är ett nytt spår vi har slagit in på för att få ett nytt effektivare verktyg för att hitta de här redskapen”, säger Ingemar Berglund, chef för fiskeförvaltningen vid Havs– och vattenmyndigheten, till Vetenskapsradion.

År 2007 infördes ett svenskt förbud mot ålfiske, baserat på EU-direktiv, men ett mindre antal yrkesfiskare med särskilda tillstånd fick fortsätta fisket. Det illegala ålfisket beskrivs dock som omfattande. År 2016 beslagtogs närmare 200 omärkta och illegala ålryssjor av Havs– och vattenmyndigheten och Kustbevakningen, 2017 beslagtogs 360 stycken.

”Allt eftersom vi reglerar ålfisket blir det tydligare för oss att det förekommer ett illegalt ålfiske”, säger Ingemar Berglund.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Havs- och vattenmyndigheten Kött-Fågel-Fisk Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK