Pauligs Blend 2080 varslar om kaffets dystra framtid
Surrogatkaffet Blend 2080 ska ge en glimt av hur kaffet kan komma att smaka, om inget görs för att säkerställa kaffeodlingens framtid.

Paulig har tagit fram ett kaffesurrogat, Blend 2080, som ska ge en försmak av kaffets dystra framtidsutsikter, som bland annat hotas av klimatförändringar. 

”Blend 2080 som vi har tillverkat visar oss en glimt av kaffets framtid som ingen av oss vill ha och som lyckligtvis kan undvikas. Vi tror att kaffets ansvarsfulla värdekedja – från busken till koppen – har en nyckelställning när det gäller att säkerställa en ljus framtid för kaffet. Vi på Paulig arbetar av alla krafter för detta”, berättar Senior Manager Minna Lampinen hos Paulig, i ett pressmeddelande.

Paulig beskriver fler av de problem som hotar kaffeodlingen, som klimatförändringen och kaffeodlarnas ofta otillräckliga utkomst. Framför allt det känsliga arabica-kaffet hotas av torka, störtregn, kyla och stormar samt de skadedjur och växtsjukdomar som klimatförändringen för med sig. Om genomsnittstemperaturen på jordklotet stiger med 2-2,5 grader minskar markytan som lämpar sig för odling av arabica-kaffet med 50 procent innan år 2050. Kaffeodlingens ställning som inkomstkälla för över 25 miljoner kaffeodlare ligger i vågskålen 2080. Det är möjligt att kaffet i framtiden kommer att vara en delikatess för endast ett fåtal personer, skriver Paulig.

Blend 2080 visar hur kaffet kan se ut i framtiden, enligt de dystra bedömningarna. Produkten utvecklades länge består slutligen av kornmalt, torkade fikon, fermenterat pu’er-te och johannesbrödpulver. I receptarbetet har historisk kunskap och erfarenheten av surrogatkaffet som Paulig tillverkade under nödåren utnyttjats.

”Blend 2080 påminner på långt håll om kaffe. Det är svart och vått, men smaken är tråkig och långt från god. Kaffet har över 800 aromer som det är omöjligt att kopiera på artificiell väg eller ersätta med andra naturprodukter. Blend 2080 är en skakande erfarenhet: vi hoppas att vi aldrig mer blir tvungna att tillverka en produkt som den här, utan att kommande generationer ska få uppleva samma smaknjutningar av kaffe som vi får i dag. Endast genom att handla ansvarsfullt säkerställer vi att en produkt som Blend 2080 aldrig ska se dagens ljus”, konstaterar Lampinen. 

Paulig tillverkade endast ett parti av Blend 2080 i början av 2018, som bland annat kan avsmakas i Pauligs Kulma i samband med evenemanget Torstaimaisto den 15 mars samt på Helsinki Coffee Festival 20-22 april. 

Produktens historia beskrivs i en videofilm – se den HÄR.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Drycker Kaffe/Te Miljö Övrigt Paulig

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK