Dags för årets Pantresa som ökar miljöintresset hos unga
En glad vinnarklass från förra årets Pantresa. (Bild Carlshöjdsskolan)

Nu drar Pantamera igång årets Pantresa, som omfattar en digital miljötävling och ett kostnadsfritt utbildningspaket för förskolan och elever till och med årskurs 6. 
Sedan den första Pantresan gick av stapeln år 2006 har omkring 100.000 elever, och många gånger även deras föräldrar, utbildats i återvinning.


Enligt Ungdomsbarometerns färska undersökning är hållbarhet och miljö de viktigaste frågorna för unga idag. Hela 56 procent av de tillfrågade anger att de källsorterar ofta och de blir dessutom provocerade av att se sina föräldrar göra fel eller inte sortera alls. Dagens unga påverkar familjens vanor i stor uträckning och får ofta sina föräldrar att konsumera mer ekologiskt samt att källsortera och panta mera. 

”Det är glädjande att få bekräftat att utvecklingen går åt rätt håll. Vår idé med Pantresan är att på ett lekfullt sätt väcka barns och ungas miljöintresse och därigenom även påverka föräldrar och syskon. Att Pantresan fortsätter att engagera och påverka unga, känns fantastiskt kul”, säger Katarina Lundell, kommunikations- och marknadschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande. 

Pantresan består av ett undervisningsmaterial i form av en filmserie på sex avsnitt som kompletteras med olika verktyg för att vidare utforska frågor kring energi, konsumtion och hållbarhet. I kunskapsbanken får man bland annat tillgång till en energikalkylator där man kan se hur mycket energi man sparar när man pantar, möjlighet att göra ett digitalt studiebesök i pantfabriken från klassrummet, och ett pantquiz för att se hur mycket man har lärt sig. 

När klassen arbetat sig igenom materialet kan de göra en summering av sitt arbete; hur det gjort och vad de lärt sig. De väljer själva hur de vill presentera sin resa, med allt från text, bild, teckningar, till film eller musik. De klasser som bedöms ha tagit till sig kunskaperna på bästa sätt utifrån ålder, förutsättningar och engagemang vinner pengar till klasskassan. 

Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt läromedel, som kan utföras både gemensamt via en klassrumsdator och storskärm eller genom att eleverna får lösa uppdragen på egen hand via datorer, surfplattor eller mobiler. Begreppen som behandlas svarar upp mot läroplanen för bland annat fysik, kemi, geografi, biologi och matematik. Pantresan ger viktig kunskap och hjälper eleverna att förstå och ta ställning till sin omvärld.

Pantresan riktar sig till barn från förskoleklass till och med årskurs sex, med syfte att ge barn och unga kunskap och inspiration kring miljö, energi, återvinning och pantning. Pantresan visar på ett enkelt och tydligt sätt hur ett cirkulärt system kan fungera och ger underlag till eleverna att fortsätta diskutera lösningar individuellt, i grupp och i helklass. Tävlingsmomentet i Pantresan avslutas den 30 april, men läromedlet finns tillgängligt under hela 2018.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Svensk Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-06

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK