EU har beslutat om en ny reglering av glydcidylestrar
Nicklas Amelin är EU-expert på Livsmedelsföretagen.

EU har beslutat om en ny reglering av glycidylestrar som börjar gälla den 19 mars. För MCDP finns ännu inget förslag på något beslut om nya gränsvärden. 

Glycidylestrar och MCPD är ämnen som bildas när vegetabiliska oljor, framför allt palmolja, raffineras vid hög temperatur. Glycidylestrar anses cancerogena och MCPD kan bland annat skada njurarna. 

Här finns den aktuella förordningen på svenska

Enligt Livsmedelsföretagen kommer de lagreglerade gränsvärdena inte att innebära några svårigheter för industrin. I sitt senaste nyhetsbrev skriver Livsmedelsföretagen att tillverkarna av oljor och fetter sedan länge har åtagit sig att komma ner i de nivåer som nu blir lagreglerade gränsvärden. Regleringen har också en övergångstid på sex månader, vilket innebär att produkter som kommit ut på marknaden före den 19 mars får fortsätta att säljas till och med den 19 september, även om de skulle innehålla högre halter. 

När det gäller MCPD finns det ännu inget förslag om gränsvärden, eftersom Efsas uppdaterade riskvärdering kom den 10 januari i år. Där drar Efsa slutsatsen att den gällande gränsen för TDI (tolererbart dagligt intag) är säker för de flesta konsumenter, men att det finns en potentiell hälsorisk för spädbarn som enbart får modersmjölksersättning.  

”När det gäller MCPD inväntar vi nu en diskussion mellan kommissionen och medlemsländerna om behovet av ytterligare EU-reglering. Det är positivt att det nu finns ett vetenskapligt underlag för en sådan diskussion”, säger Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-03-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Efsa EU Livsmedelsföretagen Matolja Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK