Valio vill minska utsläpp av metangas genom hackathon 
Det finska laget Methanovores vann Valios ”Milk Farm Methane Hack”. 

Mejeriföretaget Valio arbetar för att hitta lösningar som kan reducera och utnyttja metangasutsläppen från mjölkproduktionen på ett så effektivt sätt som möjligt. 

I slutet av 2017 bjöd mejeriföretaget Valio in lag från hela världen till ”Milk Farm Methane Hack”. Uppgiften var att minska metangasutsläppen från mjölkproduktionen och samtidigt hitta sätt att ta vara på metangasen, till exempel genom att omvandla den till koldioxid.

28 lag, bestående av experter från företag, universitet och forskningsinstitut, anmälde sig till tävlingen. Av dessa valdes sju lag ut till ett hackathon, som avgjordes den 7-9 februari i Valios forsknings- och utvecklingscenter i Pitäjänmäki, Helsingfors.

”Utsläppen från de finska mjölkproducenterna har minskat med närmare 50 procent de senaste 25 åren, huvudsakligen genom avel. Som en betydande mjölkproducent har Valio ansvar för att hela tiden hitta lösningar som kan reducera och utnyttja metangasutsläppen på ett så effektivt sätt som möjligt. De nya idéer som har genererats genom tävlingen kommer att gagna hela jordbrukssektorn”, säger Valios vice VD Mika Koskinen, i ett pressmeddelande.  

Den vinnande lösningen, att filtrera metan från lagårdens inomhusluft med hjälp av adsorbenter och metanätande mikrober och sedan använda den renade metangasen som energi på gården, har tagits fram av det finska laget Methanovores. 

”Den vinnande lösningen kan implementeras direkt, utan alltför mycket merarbete, något som juryn fokuserade på”, kommenterar Mika Koskinen, som även var juryordförande.  

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Finland Mejeriprodukter Miljö Övrigt Valio

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK