Dagligvaruhandeln föreslår hur matsvinnet ska minska
Magnus Nikkarinen är näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

Dagligvaruhandeln har engagerat sig i Livsmedelsverkets, Jordbruksverkets och Naturvårdsverkets arbete med en nationell handlingsplan för minskat matsvinn. Ett inspel har överlämnat till myndigheterna som beskriver vad dagligvaruhandeln tycker ska ingå i planen, som ska överlämnas till regeringen den 28 februari. 

”I dagligvaruhandelns dokument finns såväl förslag på vad det offentliga behöver göra för att skapa förutsättningar för matsvinnsarbetet som vad dagligvaruhandeln gemensamt kommer att prioritera de kommande åren”, säger Magnus Nikkarinen, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande. 

I inspelet står att dagligvaruhandeln betonar vikten av att nödvändiga politiska beslut tas för att konkretisera FN:s globala mål om ett halverat matsvinn. Dessutom anser dagligvaruhandeln att myndigheterna snarast behöver sätta en officiell definition av matsvinn samt ta fram modeller och metoder för hur data ska mätas, samlas in och följas upp för hela livsmedelskedjan. Ansvaret för datainsamling och uppföljning måste enligt dagligvaruhandeln läggas på det offentliga.

Dagligvaruhandelsaktörerna, parallellt med de företagsspecifika insatser som bedrivs, har definierat sju områden inom vilka man gemensamt kommer arbeta för minskat matsvinn. Det är bland annat att effektivisera logistik och produktionsledet, bearbeta de största svinnkällorna i butik, bröd samt frukt och grönt, och att initiera studier kring kampanjers påverkan på matsvinn. 

Läs hela dokumentet HÄR.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Dagligvaruhandeln FN Jordbruksverket Konsumentbeteende Livsmedelsverket Matsvinn Övrigt Regeringen Svensk Dagligvaruhandel

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK