Bageribranschen kritiserar höjda arbetsgivaravgifter
”Hälften av arbetsplatserna i svensk livsmedelstillverkning utgörs av bagerier eller konditorier och många ungdomar har sitt första arbete där”, berättar Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer.

För att kunna skapa fettisdagens fikaglädje krävs att 6.000 bagare bakar semlor. Branschen vill under dagen uppmärksamma alla de arbetstillfällen, som skapas och samtidigt lyfta fram att ännu fler ungdomar skulle kunna få jobb, om arbetsgivaravgiften för ungdomar återställdes till samma nivå som 2016. Det skriver Sveriges bagare & konditorer i ett pressmeddelande.

”Vi älskar att fika i Sverige, det märks inte minst just på fettisdagen, då vi äter mellan fem och sex miljoner semlor. Oavsett tid på året både vill och kan bagerier och konditorier över hela landet anställa fler. Den dubblerade arbetsgivaravgiften för unga har tyvärr lett till att bagerierna istället tvingas avstå att anställa för att klara av de ökade skatterna. Ungdomar går miste om jobb, de skulle kunna få, om arbetsgivaravgiften återställs”, säger Martin Lundell, VD i Sveriges bagare & konditorer AB.

Arbetsgivaravgiften för ungdomar utgjorde fram till 2016 15,49 procent. År 2016 dubblerades den till 31,42 procent. Arbetskraftskostnaden på ett bageri/konditori är cirka 50 procent.

Bageribranschen består av ungefär 1 000 företag med 37 000 anställda (källa SCB). Det innebär att varannan arbetsplats inom svensk livsmedelstillverkning är ett bageri/konditori.

På ”Tillsammans för fikat” berättar bagare/konditorer om branschens utmaningar och möjligheter

Semmelfakta:
På fettisdagen äter 58 procent av svenskarna minst en semla var (källa GfK). Det innebär mellan fem och sex miljoner semlor. Till det krävs smör och mjölk från totalt 98.000 kossor. 
94 procent av semlorna säljs under januari till mars.
Under fettisdagen ägnar Sveriges bagare ungefär 50.000 timmar åt att baka semlor.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bröd och kakor Övrigt Sveriges bagare & konditorer

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK