Finskodlad regnbåge från Östersjön nu i Sverige
Benella Regnbåge odlas av finska kontraktsodlare och föds upp på ett foder, som ska minska övergödningen i Östersjön. (Bild Raisio)

Nu lanseras finskodlad regnbåge i Sverige under varumärket Benella, som ägs av Raisio. Fisken föds upp på ett foder, som ska minska övergödningen i Östersjön.
Benella Regnbåge odlas i Östersjön av finska kontraktsodlare, som följer Raisios odlingskoncept. Fisken föds upp på det nya fodret Baltic Blend, där en del av fiskoljan har ersatts av vegetabilisk rybsolja och fiskmjölet och fiskoljan görs av lokalt fångad fisk, som strömming och skarpsill.


I början av tillväxtperioden får fiskarna ett foder med en högre andel rybsolja och mot slutet ”tankas” de med fiskolja och fiskmjöl för att få rätt nivåer av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Fiskfoder görs vanligtvis av fisk från världshaven och när den används i fiskodlingar tillförs närsalter, som fosfor och kväve, vilket bidrar till övergödningen. Genom att använda ett foder av lokalt fångad fisk får man en motsatt effekt, berättar Thomas Ginström, som är försäljningschef på Raiso:

”Ett foder av lokalt fångad fisk tillför inga extra närsalter, tvärtom följer en del fosfor och kväve med Benella-fisken upp ur havet när den skördas. Det innebär att varje kilo fisk som odlas med det nya fodret minskar övergödningen av Östersjön.”
 
Bestånden av strömming och skarpsill i Östersjön är livskraftiga och hållbart nyttjade, enligt WWF, som har gett grönt ljus till Benella Regnbåge. Dioxinerna i foderfisken tas bort genom en process vid fiskfoderfabriken i finska Kasnäs.

Benella Regnbåde lanseras som en premiumfisk i Sverige och finns till att börja med bara på restauranger och manuella fiskdiskar hos utvalda ICA Maxi-butiker och Urban Deli i Stockholm. 

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Finland ICA Kött-Fågel-Fisk Övrigt Restauranger & Storkök

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK