Semlan ska vara traditionell enligt Coops Matometer
Svenskarna vill helst att semlan ska innehålla de traditionella ingredienserna: vispad grädde, mandelmassa och florsocker på locket. 

De senaste åren har vi fått både semmelwraps och nachosemlan. Varje nytolkning av den klassiska semlan följs av intensiva diskussioner om vilka ingredienser som passar bäst i en semla. Coops Matometer har därför inför fettisdagen frågat 1.100 svenskar om vilka ingredienser en semla ska ha. 

Den absolut viktigaste ingrediensen är vispad grädde, som 77 procent av de tillfrågade tycker att semlan ska innehålla. Nästan lika viktig är mandelmassan, vilket angavs av 75 procent, och tätt därefter florsocker på locket, vilket 72 procent tyckte var viktigt.

Däremot råder det delade meningar om smaken på brödet. Hälften av de tillfrågade angav att en semla ska bestå av ett sött vetebröd med kardemumma medan en av fyra tycker att det räcker med vanligt sött vetebröd. De som i störst utsträckning efterfrågar de traditionella ingredienserna finns i åldrarna 66-75. Bland personer i åldern 16-25 var det däremot vanligare att man kunde tänka sig andra ingredienser i semlan, då en av fem gärna byter ut mandelmassan mot vaniljkräm. 21 procent av de yngre är även angelägna om att semlan ska bestå av ekologiska ingredienser.  9 procent av de tillfrågade angav att de inte äter semlor.

Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags. Den görs av Coop tillsammans med Demoskop.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bröd och kakor Coop Konsumentbeteende Kostvanor Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK