Kalciumsorbat förbjuds som konserveringsmedel 
Den 12 augusti blir tillsatsen kalciumsorbat, E 203, förbjuden. Den används bland annat som konserveringsmedel i läsk, sylt, torkad frukt och förpackat bröd.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa omprövar systematiskt alla godkända tillsatser. Eftersom inget företag skickat in de underlag, som krävs för utvärdering av kalciumsorbat, E 203, tas tillsatsen bort från listan.

2016 stod en rad konserveringsmedel i tur för översyn. Efsa uppmanade de företag, som ville använda de aktuella tillsatserna, att skicka in nytt underlag med vetenskapliga och tekniska uppgifter, som visar att tillsatserna inte på något sätt är skadliga för hälsan.

Inget företag har skickat in underlag för kalciumsorbat. Utan ett sådant underlag kan inte Efsa gå vidare med sin utvärdering av tillsatsen. Kalciumsorbat tas därför bort från listan över godkända tillsatser från och med 12 augusti 2018. 

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Efsa Konservering Livsmedelssäkerhet Övrigt Tillsatser

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK