Svenska odlare ska få barn att äta mer grönsaker
Med skoltävlingen Grönsaksmålet vill Sveriges gurk- och tomatodlare få barn att äta mer grönsaker. (Bild Odlarna.se)

Åtta av tio äter för lite grönsaker. Det vill Sveriges gurk- och tomatodlare förändra med ett kunskapsinitiativ i form av en tävling för alla femteklassare. Grönsaksmålet syftar till att lära eleverna mer om grönsaker och varför det är viktigt att äta rätt mängd.

”Alla våra odlare tycker att barns grönsakskonsumtion är en viktig fråga att driva. Inte minste eftersom alla undersökningar pekar på att svenska barn äter alldeles för lite grönsaker. De äter knappt hälften av vad de borde och det hoppas vi kunna förändra”, säger Anette Ekstrand på Oldarna.se i ett pressmeddelande. 

Grönsaksmålet är indelat i tre delar: En utbildningsdel, där eleverna med hjälp av ämnen som matematik, svensk, hem- och konsumentkunskap och biologi får lära sig mer om grönsaker och varför kroppen behöver dem, en receptdel, som går ut på att eleverna ska ta fram ett eget recept som skulle få jämnåriga att äta mer grönsaker och en frivillig del, som handlar om att femteklassarna ska odla sin egen gurka i klassrummet.

”Man brukar säga att barn är väldigt kreativa. Jag själv är därför väldigt spänd på att få se vad de kan ta fram för recept. Jag menar, många föräldrar har ju försökt i åratal utan att lyckas”, säger Anette Ekstrand. 

Kunskapsinitiativet är kopplat till läroplanen och tänkt att genomföras under lektionstid. Som morot ligger den 25.000 kronor i prispotten och en rad extrapriser.

Anmälan har öppnat och pågår fram till och med den 10 juni. Mer information finns på www.gronsaksmalet.se

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Frukt & Grönt Kostvanor Odlarna.se Övrigt Skolor & Utbildningar

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK