Forskning ska göra insekter till kulinarisk delikatess
Exempel på insekter i mat – Tenebrio sticks gjorda av mjölmask. (Bild Högskolan Kristianstad)

Karin Wendin är projektledare och professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad. (Bild Högskolan Kristianstad)

Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som livsmedelsprofessor Karin Wendin och hennes forskargrupp ska utreda de närmaste två åren. Nu får projektet ”Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess” 1,4 Mkr av KK-stiftelsen och ytterligare 1,2 Mkr från näringslivet för att finna svaren.

”Forskningsprojektet kommer i huvudsak att fokusera på insekters beredning till mat och hur man kan lagra den, men vi kommer även att titta på regelverk och hur vi kan lösa de hinder och begräsningar som finns i dag,” säger Karin Wendin, projektledare och professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Utöver Sveriges lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden finns fyra företag med i projektet för att bidra med kunskap om produkt- och affärsutveckling, framför allt vad gäller produktutveckling och lämpliga förpackningslösningar.

”Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat”, säger Karin Wendin.

I projektet ingår sammanlagt fyra forskare från Högskolan Kristianstad: Karin Wendin, Viktoria Olsson, Sarah Forsberg och Ingemar Jönsson, samt sex personer från näringslivet. Projektet pågår 2018–2019.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-02-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Insekter Kostvanor Livsmedelsförpackningar Övrigt RISE Sveriges lantbruksuniversitet/SLU

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK