En tredjedel av nötfärsen innehåller andra djurslag!
En analys av butiksmald nötfärs i Västra Götaland och Halland visade att en tredjedel av färsen även innehöll andra djurslag, som gris, får och get. (Bild Anna K Sjögren)

Det finns betydande problem med butiksmald nötfärs. Det visar resultatet av en rätt omfattande tillsyn i Västra Götaland och Halland. 
”En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur”, berättar länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande. 


Myndigheterna i Västra Götaland och Halland har i en gemensam tillsynskampanj under 2017 analyserat djurslag, fetthalt och kollagen i butiksmalda färser.  Proverna visar att en tredjedel av nötfärsen innehåller mer än nöt. I flera fall gris, i något fall får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna.

”Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna. Kontrollarbetet fortsätter under 2018–2019. Då inriktar vi oss på spårbarhet av livsmedel. Vi kommer även att genomföra en tillsynskampanj för att öka kunskapen ute på kontrollmyndigheterna”, säger Emma Andersson.

Även oxfilé på pizzerior har kontrollerats. Där var det endast ett prov, som avvek gällande djurslag. Vilket djurslag det istället handlade om framgår dock inte. 

Tillsynskampanjen genomfördes inom projektet Redlighet kött, ett livsmedelsprojekt som drevs av Miljösamverkan under oktober 2016 till december 2017.  

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2018-01-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik Charkuteri & pålägg Kött-Fågel-Fisk Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK