Genombrott för export av svenskt griskött till Kina
Kina har nu ett utkast färdigt för ett landsgodkännande för import av svenskt griskött. (Bild HKScan)

Kina tar nu första steget mot ett importgodkännande för svenskt griskött.  För svenska grisuppfödare kan det innebära ökade inkomster på 150 miljoner kronor per år. 
Protokollet som kan leda till ett landsgodkännande från de kinesiska myndigheterna innebär att Sveriges regering nu kan inleda förhandlingarna om ett exportavtal med Kina angående svensk grisköttexport. 


”Det här är ett fantastiskt genombrott. Vår ambitiösa satsning på kvalitet, djuromsorg och låg antibiotikaanvändning imponerar på de kinesiska myndigheterna och importföretagen”, säger Anders Källström, VD på LRF, i ett pressmeddelande. 

Sedan LRF för några år sedan skapade en egen exportstrategi har organisationen jobbat tätt ihop med Kött och Charkföretagen för att kunna exportera till tredje land, utanför EU. Den kinesiska marknaden är den mest intressanta. Kinesiska konsumenter sätter större värde på de delar av grisen, som det betalas dåligt för i Sverige. Ett exportavtal skulle innebära möjligheter för svenska uppfödare att få betydligt bättre betalt för sina råvaror. 

”Att optimera rätt produkt på rätt marknad och därigenom utnyttja allt kött från djuret är väldigt viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt säkerställer det en intäktsförstärkning i storleksordningen 150 miljoner kronor per år för svenska köttföretag och i förlängningen stärker detta svenska uppfödare”, säger Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen. 

Efterfrågan på svenskt kött ökar hela tiden vilket innebär att prisnivån aldrig varit högre än just nu. Orsaken är att konsumenterna allt oftare väljer kött från uppfödare, som de kan lita på och från djur som behandlats väl. Samtidigt utsätts svenskt kött för konkurrens från billigt importerat kött. 

”Ett kinesiskt landsgodkännande skulle innebära att framtiden för svensk grisuppfödning ser betydligt stabilare och bättre ut även vid en konjunkturnedgång. Det gör att svenska bönder vågar satsa och utveckla verksamheten”, säger Anders Källström. 

Årligen föds 2,6 miljoner grisar upp i Sverige. Det kan jämföras med Danmark, som bland annat exporterar till Kina, som föder upp 17 miljoner grisar per år. Den kinesiska konsumtionen av griskött har ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. Griskött står för 65 procent av den kinesiska köttkonsumtionen. Till 2020 förväntas Kinas befolkning öka med 70 miljoner personer, vilket motsvarande en konsumtion av 2,2 miljoner ton griskött. 

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Djurhållning etc Kina Kött och Charkföretagen Kött-Fågel-Fisk LRF Övrigt Regeringen

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK